Åkerlunska Villan

Som jag tidigare har lovat er bilder om interiören i Direktör Åkerlunds villa så kommer de i detta blogginlägg. Jag har fascinerats väldigt mycket av denna vackra villa som låg på Druveforshöjden. Jag har fått förmånen att låna bilder av en kvinna som jag har scannat av. Så detta inlägg blir mer som en bildblogg.

Titta bara på dessa möbler vilka gedigna möbler man hade då på denna tid och enligt min kontakt så ska detta stora skåp har hamnat på tippen och det tycker jag är väldigt synd, men det väger säkert ett antal kilon. Tänk vilket arbete de gjorde på möblerna förr, det är liksom inga Ikeamöbler fint ska det vara.

När man ser dessa bilder så ser man hur ombonat man bodde förr i alla fall direktörerna, fina möbler och fina tapeter. Dessa bilder som jag har fått låna är ifrån Holger Åkerlund och kvinnan som har bilderna det var hennes sambo som växte upp i Åkerlunska villan tillsammans med sin mamma som jobbade för Holger Åkerlund.

Man ser att det fanns gott om sittplatser och kristallkrona i taket. Underbara målningar i taket och en utsmyckning mellan tak och väggar. Flygeln står på plats i rummet, så man kan undra om familjen Åkerlund var musikaliska eller om den bara stod där som prydnad. Så man får hoppas att de anhöriga tog så mycket som möjligt av möblerna.

Det hade varit en dröm som hade gått i uppfyllelse om man hade levt på denna tid och kunnat få gå in och fotograferat interiören i denna vackra villa. När man nu tittar på bilderna hur det såg ut inne i villan så kan man verkligen inte förstå varför man valde att riva huset. Man kan bara undra hur mycket som blev kvar i huset efter att de anhöriga hade tagit de saker som de ville ha.

Man ser hur stilfullt det är i det ena rummet efter det andra, vackra möbler och stilfulla textilier och kristallkronor i taken. Nog ser man att det är överklassen som bor här och byggnaden bestod ju av 15 rum.

Titta bara på denna trappa och trappräcket det är så underbart vackert så att de gör ont i kroppen. Jag efterlyser en del bilder på trädgården hos Åkerlunds den var ju väldigt stor och fantastiskt vacker det man har sett. Så har du bilder på trädgården så får du gärna maila dessa till mig eller hör av dig om du har någon berättelse om familjen Åkerlund.

Ännu ett vacker rumt med vackra möbler och även här en kristallkrona i taket. Där framför fönster ligger en björnfäll eller kan den vara en isbjörnsfäll kanske. Här är taket lika vackert med målningar, det är ju så att man blir riktigt sjuk att titta på dessa bilder, ett underbart vackert hem måste jag säga.

Här är några av möblerna som bevarades och det är tur att det finns någon som tar vara på gamla saker. Dessa saker så i det hem som den kvinnan bor som jag fick låna bilderna ifrån och hon hade mycket mera saker som kom ifrån Åkerlundska villan. När man ser dessa bilder så skulle villan fått stått kvar med alla möbler och saker och blivit ett museum hur en fabrikör bodde på den tiden då det begav sig. Det såg nog likadant ut i de flesta direktörsvillorna i Borås skulle jag tro. Men jag blir väldigt fascinerad av dessa bilder och nu är man ju nyfiken på att få se hur resten av villan såg ut. Men som sagt har du bilder på trädgården skulle du göra mig väldigt glad och jag söker även efter egentagna bilder på gamla hus i Borås, har du det så hör av dig.

 

PDF-fil