Borås Åkeri vid Knalletorget

Borås åkeri hade sin plats på nuvarande Knalletorget i början av 1930-talet, det stora taket var till för att skydda hästarna men vid tidigt 1930-tal så hade transportmedlet ersatts av droskbilar som stod uppställda mot Viskan. Allra längst bort ser vi Krokshallsberget som ser helt orört vid denna tid och framför ser vi fattighuset Bracka som senare försvann när man skulle göra ett salutorg på Krokshallstorget.
Till höger Andersson & Ström som hade en reparationsverkstad som blev ett tillhåll för dåtidens cyklister, här fanns bland annat an automatiskt cykelpump. Sedan blev detta också en samlingsplats där stadens många springpojkar samlades. Byggnaden byggdes år 1903 och var en favoritplats för människor som gillade att cykla. Jag kommer ihåg att min far köpte sin första motorcykel där på 1950-talet, en grön Triumf. Byggnaden stod som en skamfläck i ca 10 år och förföll mer och mer på 1990-talet och år 2000 så skulle byggnaden renoveras men allt slutade med att hela byggnaden revs och företaget som utförde detta sade att man bara hade demonteras och skulle återanvändas men det var lite konstigt att man demonterar hela väggar och staplar dessa mot en barack på Knalletorget. Undra hur de tänkte där egentligen, i bygglovet stod det att fastigheten skulle renoveras så att den utvändigt får samma utseende som när den byggdes år 1903. Man hade rivit halva fasaden mot Knalletorget vilket man inte fick göra eftersom byggnaden hade ett kulturhistorisk värde.
Men det blev så att det byggdes upp en helt ny byggnad efter de gamla ritningarna, det är ju synd och skam att det får gå till på detta vis men man får väl vara glad åt man byggde upp den efter de gamla ritningarna ändå. Tittar man på helheten på bilden så är det mycket som har ändras om man skulle jämföra med en bild i dag. Planen mellan Andersson & Ström och Borås Åkeri sen belagd av kullersten och jag förmodar att mer eller mindre av centrum var belagd med sten också lite skillnad mot dagens gatsten och japanska eller kinesiska plattor som ligger och pryder gågatan. Är du också intresserad av det gamla Borås, gå gärna med i min Facebookgrupp Gamla Borås där delar vi med oss bilder och berättelser om det gamla.

PDF-fil