Den gamla verkstaden från 1880-talets början S A Wassberg

I förra blogginlägget handlade det om bl.a Borås Åkeri och vi är på samma plats även i dag men cirka 30 år tidigare runt år 1908. Den gamla verkstaden S A Wassbergs bleck- och plåtslageri som senare flyttade till nybyggda lokaler år 1902, då företaget expanderade kraftig. Inom några år skulle denna fastighet rivas och ge plats för biografen Röda Kvarn. Från början fanns Gilicks färgeri i denna byggnad som strax innan hade startats av C O Falck och det blev sedan en konkurs. Till vänster uppe i bild syns Teknis. Redan på denna tid så var Viskans kanter stensatta med snygga och raka stenar. En lite trevlig trappa som går ner till Viskans vatten snyggt och prydligt. I bildens nederkant syns kullerstenen på nuvarande Knalletorget, där som senare skulle bygga upp ett tak tillhörande Borås Åkeri.
Sedan revs ju denna verkstad för att ge plats för biografen Röda Kvarn som hade invigning År 1914 och som fortfarande i dag är en vacker biograf och är ett byggnadsminne i dag och det är väl tur att det är ett byggnadsminne så man vet att det får stå kvar. Jag var och fotograferade biografen invändigt och den är underbar vacker så jag bjuder på den bilden.

Foto Glenn Murberg 20160920

Det är tur att vi har en vacker och gammal biograf i staden nu när Folkan har uppslukats av grävmaskinerna och vi ska vårda denna klenod ömt. Det roliga är att biografen fortfarande är i bruk efter 103 år, kommer ihåg att man har varit här många gånger och tittat på film så när jag var och fotograferade så blev man lite nostalgisk och att den är väldigt vacker med alla sina målningar. Säga vad man vill men förr kunde verkligen bygga på ett riktigt sätt och hållbara byggnader.

PDF-fil