Norrby Långgata 33-37 omkring 1950

Norrby Långgatan en svunnen tid omkring 1950, inte mycket som är sig likt i dag. I dag en stor och bred genomfartsled och alla husen är rivna förutom andra huset på vänster sida som fortfarande finns kvar. När man tittar på gatan så ser den väldigt smal ut och att man precis kan mötas, i dag dundrar bilarna förbi här i fyra filer.
Norrby är väl den mest utsatta stadsdelen där grävmaskinen har gått hårdast till, det är inte många gamla byggnader kvar här. Jag kommer inte håg det gamla Norrby så starkt eftersom jag bara var 5-6 år när man rev byggnaderna men på alla dessa bilder och har även läst boken Gamla Norrby Gärdepojkar berättar som blir man ju ännu mera nyfiken på denna del av Borås. Så har du någon berättelse eller bilder på Norrby så är du välkommen att maila mig det. Det fanns ju en del fantastiskt vackra träbyggnader, bland annat i korsningen Norrby Långgata och Norrby Tvärgata låg det ett underbart vackert hus med hörntorn. Man kan sitta och fundera vad som hände med alla dessa kakelugnar som fanns i husen och dessa plockades ner eller om husen bara revs. I så fall ligger dessa kakelugnar begravda ute på Gässlösa. Tänk om Borås hade varit som Alingsås att spara på de gamla trähusen. Jag var ute på en fotorunda i lördags och passerade Alingsås och körde igenom centrum och tittade på alla dessa trähus. Undra hur lång tid det skulle ta om man skulle dokumentera alla dessa hus som finns kvar i Alingsås kärna. Så det kommer att bli någon dag att jag kommer att spendera några heldagar med att fotodokumentera dessa fantastiska trähus med deras vackra bakgårdar.
Jag efterlyser om du har några rivningsbilder när man rev Norrby, ja även Kvarter Balder, Bele, Brage, Midas, Jason och Herkules, har du några sådana liggandes så hör av dig. Det kan både vara papperskopior, negativ eller diabilder. Skulle vilja låna dessa och scanna av, håller på att göra en hemsida om gamla Borås.

PDF-fil