Norrby Långgata 42 och 44

På 1940-talet så flyttades dessa två husen till andra sidan av Norrby Långgata, vilket arbete detta måste ha varit på denna tid. Trevåningshuset flyttades i en sakta takt över gatan till den grund som stod färdig på andra sidan gatan. Pallningen av huset gjordes i form av domkrafter, block och vinschspel och ett 50-tal män och en häst användes vid flyttningen. Flyttningen från den gamla grunden ut på gatan som bara tog något över en timme. Sedan fick man vända på brädor och rullar så att byggnaden kunde forslas en bit utmed gatan, sedan kom man till det svårare momentet att flytta huset ut i terrängen till den nya grunden. Så troligtvis så tog hela arbetet cirka en vecka.
Jag har fått bilder från Ulla som bodde som liten i något av dessa hus.

Här ser man hur man har pallat upp den mindre huset som är snart färdigt att bege sig för en liten färd. Det måste vara en spännande upplevelse för alla boenden i husen. Husen dras iväg så jämnt och fint utan minsta stöt eller ryck, under den tid som byggnaden sakta gled ut på gatan satt det nyfikna hyresgäster i fönstren och tittade på hur arbetet fortskred.

Här ser vi trevåningshuset som är uppallat och väntar på sin färd till sin nya grund. Att husen flyttades berodde på att Konstsilke skulle påbörja en ny utbyggnadsetapp och flyttningen skedde ca 40 meter och det stora huset vägde ca 90 ton och det är ju inget lätt arbete och det krävs lite planering och precision. Allt verkar som att det fungerade smärtfritt och som det verkar som att alla inventarier klarade sig i husen. Chefen för själva flyttningsarbetet var byggmästare Valter Persson från Lister-Mjällby i Blekinge och det var han och hans far som satte igång med husflyttningar runt år 1915-1920-tal och under årens lopp har de flyttat flera hundra hus i olika delar av landet utan att det har skett en olycka.
Du som har bott i dessa hus som flyttades det vore kul om du ville skriva ner en liten berättelse hur det var när husen flyttades och att det kanske finns flera foton på husen. Är väldigt intresserad av att få läsa mera samt att ta del av era upplevelser. Sedan vill tacka Ulla Lätt för dessa bilder som hon har mailat mig.

PDF-fil