Vy över Sandwalls

Borås Bayerska Bryggeri startade i Borås år 1848/49 i kvarteret Saturnus och detta låg då inom stadens befintliga gränser. Bryggeriet grundades av J. P. Wessberg och J. P. Pomp för tillverkning av maltdrycker. Alfred Sandwall tog över bryggeriet år 1862 och år 1975 bytte Alfred namn till Sandwalls Ångbryggeri. Den stora bryggerianläggningen genomgick en stor om- och tillbyggnad mellan åren 1886 – 1890, det tillkom kontors- och tappningslokaler och magasin- och stallbyggnader, till slut hade man tagit hela kvarteret i anspråk mellan Österlånggatan och Bryggaregatan. Vid ombyggnaden så rev man ner hela den gamla gården till sockelvåningen och ett nytt bryggeri byggdes på den befintliga källaren. Bilden som är fotograferad ifrån Stadsparken och visar den nya byggnaden av Sandwalls. På de öppna ytorna växte sedan Villastaden fram under tidigt 1900-tal.
Man ser på bilden att det fanns en hel del byggnader i Stadsparken och att ännu är inte Viskans kanter stensatta. Bilden är fotograferad tidigt 1900-tal. Man ser även att Södra Torget är bebyggt och att det inte har blivit något salutorg ännu. Skulle man fotografera från samma plats i dag så skulle det se väldigt annorlunda ut det finns inte så mycket av det gamla kvar, jag skulle tro att fotografen som plåtade denna bild står uppe på Mariekulle i Stadsparken. Lite svårt samtidigt att tro att Södra Torget har varit bebyggt, så det är tur att det finns gamla bilder som man kan se hur det gamla såg ut.
Från augusti 1936 så blev Södra Torgets uppgift att vara knutpunkten för stadens bussar. Stadsbussar i Borås startade år 1945 och blev sedan Borås Lokaltrafik och BL har kört all linjetrafik inom Borås tätort till och med 1 april 2017 och nu är det Nobina som tar över trafiken. Vi får väl hoppas att det blir lika bra som det har varit de senaste 72 åren.

PDF-fil