Gamla Rådhuset

Det gamla Rådhuset byggdes år 1835 efter att det gamla Rådhuset brann ner av stadsbranden år 1827. Det var kopparslagamästare Johan Jacob Kjellman som fick uppdraget att återuppbygga Rådhuset som sedan stod klart år 1835. Det påkostade huset fick stå kvar i 75 år innan det revs år 1911. I kvarteret Jason som vi ser mitt i bilden och där låg Stadskällaren som var ett av stadens mest exklusiva mat- och dryckesställe. Jens och Anna Munck drev krogen fram till år 1886 och då såldes fastigheten till slaktmästaren J.P Pettersson. Strax efter att han hade köpt fastigheten lät han riva halva kvarteret och bygga upp ett nytt sten hus på fyra våningar.
Den 4 juli 1852 så invigdes Obelisken som är ett minne av när kung Karl XIV besökte Borås år 1821. Det startades en insamling efter konungens besök och senare inköptes 4 marmorblock i från Kolmården. Men allt blev försenat på grund av stadens stadsbränder år 1822 och 1827 och det tärde hårt på stadens kassa och marmorblocken blev liggandes i Linköping. Men så kom den in pengar ifrån C.G Rydin och nästan 40 år senare kunde Obelisken forslas till Borås, som sagt så invigdes Obelisken den 4 juli 1852 och blev snabbt en naturlig mötesplats på torget.
Det är en vacker idyll med ett torg med kullersten och en saluvagn står på vänster sida på torget och det är inte så mycket folk ute denna dag. Obelisken flyttades sedan upp till korsningen Allégatan – Yxhammarsgatan för att lämna plats för springbrunnen, där står den fortfarander kvar. Man rev ju Rådhuset år 1911 för att lämna plats för det nya bankhuset som Borås Enskilda Bank byggdes upp år 1914 men man byggdes inte upp det på den plats där det gamla Rådhuset stod utan på Lilla torget som låg bakom Rådhuset. Så tomten där Rådhuset låg är fortfarande obebyggd och det är ytan som är framför bankhuset som Rådhuset stod.
 

PDF-fil