Hötorget

Hötorget i början av 1930-talet som blev en parkering efter att torghandeln upphörde. Husen på höger sidan var ursprungligen låga trähus som hade uppförts under åren efter stadsbrander år 1827 men på senare år förvandlades i slutet av 1800-talet till butiker med stora skyltfönster och de fick ett ytterligt läge vid det välbesökta torget som även kallades ”Knappatorget”. Efter att torghandeln flyttades blev torget en parkeringsplats som syns på bilden.
Kvarteret Juno som det heter på höger bildsida förändrades drastiskt under 1940-talet när de hundraåriga byggnaderna revs och ersattes av ett stort tegelhus. Bilden är fotograferad från Carolikyrkan, denna bild är fotograferad innan man höjde Allégatan och i hörnet på huset vid Allégatan låg Johnnas livsmedelsbutik.

Så här såg Johnnas livsmedelsaffär ut när Allégatan var färdig, att man gjorde denna ombyggnad av Allégatan var bland annat att gatan lutade och sedan den ökande bilismen på 1930-1940-talen. Men den gamla handelsgården innehöll John Johanssons livsmedelsaffär eller som var mer känd som Johnnas hamnade mer under gatunivån när gatan höjdes och man fick bygga en trappa ner till själva Hötorget men allt detta planades ut när man byggde det nya huset i kvarteret Juno.
Hela Allégatan har ändrats sedan dess alla träden har tagits ner en gång till, första gången som man planterade dessa träd var efter stadsbanden, det skulle ska typ som en brandgata och förhindra en spridning av elden. När man sedan beslutade att jämna till Allégatan så tog man ner alla träd och planade ut gatan och planterade nya träd. Sedan på senare år så tog man bort alla träden på Allégatan och planterade nya som affärerna eftergatan fick vara med att sponsra och jag är inte säker vilket år man tog ner dessa träd, men jag har för mig att det var i slutet av 1980-talet eller början av 1990-talet men ska låta det vara osagt, rätta mig om jag har fel.

PDF-fil