Lilla Torget

Det lilla torget som inte många Boråsare vet om att det har funnits, det låg bakom det gamla Rådhuset. Lilla Torget existerade i bara 80 år, när man byggde nya Rådhuset år 1831 vid Stora Torget så blev det en liten torgyta bakom Rådhuset och Västerlånggatan. Här såldes bland annat trävaror som möbler och hemslöjd, när Södra Torget skapades år 1895 flyttade man denna handel till Södra Torget.
Lilla Torget försvann i samband när man byggde Borås Enskilda Bank som senare blev Svenska Handelsbanken. År 1914 började man att bygga det nya bankhuset så försvann denna Lilla torgyta som i princip byggdes på Lilla Torget. När man tittar på denna gamla bild som är ifrån slutet av 1880-talet då finns det inte en byggnad kvar längre.

Foto Glenn Murberg 20151015

Denna bild fotograferade jag den 15 oktober 2015 och man ser hur staden har förtätats. Så det gamla Rådhuset låg alltså framför Handelsbankens byggnad. Så man ser tydligt hur Borås har förändrats på ca 125 – 135 år och enligt mina ögon så har det blir till det sämre. Jag gillar den lågbyggda staden som fanns tidigare och alla dessa trähus som är mer tilltalande än dessa nya moderna lådbyggen, de gamla husen hade mera charm men det är ju enligt mitt tyckte och jag vet att smaken är som baken och att det många som tycker tvärtom. Alla dessa vackra bakgårdar som inte finns kvar längre och som tur är så finns ju i alla fall Hemgården och Flaménska gården kvar och att inte förglömma Strömqviska Handelsgården och även Brännerigården så det finns allt några pärlor kvar ännu.
Tillbaka till den gamla bilden så ser man även den gamla teatern i parken i sin ursprungliga skepnad och även delar av den blivande Stadsparken. Lilla Torget kallades även för ”Trätorget” och det namnet flyttades med till Södra Torget när salutorget flyttades dit. Sedan blev det en flytt till för salutorget till Krokhallstorget och Södra Torget blev det en plats för bussar som det fortfarande är i dag.

PDF-fil