Druveforsvägen och gamla Borås trikåfabrik

I mitt senaste inlägg handlade det om rivningen vid Stora Torget och så kan man fortsätta med detta tema. Denna gång är vi i korsningen Druveforsvägen och Spårgatan, bilden är fotograferad den 23 oktober 1967. Det huset som rivs är där som Borås Trikåfabrik låg som senare ingick i Eiser. Jag vet inte vilket år byggnaden är uppförd men Borås Trikåfabrik var en av de äldsta i landet och man startade upp redan år 1864, men i början av 1900-talet så ploppade upp ett antal nya trikåfabriker som konkurrerade med varandra. År 1913 den 26 september så grundade man Sveriges Förenade Trikåfabriker genom en fusion av 17 företag bland annat nämnda Borås Trikåfabrik, AB Carl Eisermans Trikåfabrik, AB Petersen & Dekkes Trikåfabrik, AB Evedals Trikåfabrik, Borås Yllefabrik och 10 företag till utanför Borås.
Företaget bytte sedan namn till Eiser efter sin första Chef Carl Eiserman som var verkställande direktör från starten 1913 fram till sin död 1935. Företaget blev statligt år 1976, sedan år 1978 blev Eiser moderbolag i den statliga koncernen AB Svenska Teko.

Så här såg det ut utefter gatan när grävmaskinen hade gått fram med sin skopa. Bilden är fotograferad den 27 oktober 1967, lite synd när man river på detta vis och att 50 år efter rivningen så är det bara en helt vanlig parkeringsplats. Men det var väl tvunget att riva denna fastighet när man fick idén att dra en Stadsmotorväg där spårgatan tidigare gick.

Här är en bild från andra hållet och där den blå bilen står är Druveforsvägen och det stora huset längst bort är Merkurhuset. Lite synd att vi inte sparar mer av de gamla fabriksbyggnaderna, det är liksom de som har byggt upp vårt samhälle och vår historia som vi måste bevara på alla sätt och inte glömma bort den. Utan det är viktigt att dokumentera alla de gamla byggnader som finns kvar i dag och även de fastigheterna som är borta i dag. Som jag har berättat tidigare så håller jag på att samla material både bilder och berättelser. Detta kommer att resultera i en hemsida om det gamla Borås och har du bilder gömda i ett album eller någon byrålåda som du kanske skulle kunna låna ut till mig så att jag kan scanna av dessa. Det kan vara papperskopior, diabilder eller negativ, jag kan hämta upp dessa runt om Borås eller så skickar du dessa på posten och jag står för alla utgifter. Hör av dig med ett mail till mig.

PDF-fil