Fabrikör Pomps fastighet

Fabrikör Pomps hus låg mitt på det nuvarande Södra Torget, gatan som vi ser i bild är Österlånggatan och mellan husen syns byggnaderna vid Södra Strandgatan. Dessa hus hade klarat sig ifrån stadsbränderna på 1800-talet. Man ser hur Österlånggatan är kullerstensbelagd och även Carolikyrkan i höger bildkant. Vet inte exakt när bilden är fotograferad men någonstans runt år 1894 och en vinterdag, dessa hus på torget står nu och väntar på rivning eftersom den växande staden behövde ett salutorg och då ansåg man denna plats som lämpligast. Ytan som passade bra eftersom att den var ganska så plan och låg utmed Österlånggatan.
Förutom ett litet hus kallat Carlenska huset tillhörde hela det område som utgör nuvarande Södra Torget de båda fabrikörerna Kindlund och Pomp. Under år 1830 fram till år 1890 drev dessa herrar ett av stadens färgerier på platsen. Då på denna tid var hela Södra Torget bebyggt, det bestod av två bostadshus samt ett antal uthus som innehöll en färgeriverksamhet som kallades för ”Manufakturen” vilket betyder en enklare form av tillverkningsindustri. Fabriken flyttades år 1857 över till nuvarande Stadsparken på andra sidan Viskan och hette efter ett ägarbyte för Sundbeckska färgeriet och ännu senare kom att heta Wiskabergs färgeri.
Man rev den befintliga bebyggelsen troligvis under 1895 och orsaken till detta var att man ville skapa ett salutorg och ansåg att denna plats var bäst lämpad, de befintliga torgen räckte inte till. När man hade rivit alla fastigheter på torget så fick den öppna platsen namnet Nya Torget eller Södra Torget som senare blev det permanenta namnet. Under 1900-talet början så användes torget till försäljning bland annat av träslöjd och i folkmun kallades torget för ”Trätorget”. Man sålde även rotfrukter, spannmål och möbler. År 1933 så flyttades torghandeln från Södra Torget till det nya salutorget på Krokshallstorget och då hade torget varit aktivt i 38 år.

PDF-fil