Kvarteret Munin vid Allégatan

Kvarteret Munin vid Allégatan
Allégatan med kvarter Munin bilden är fotograferad troligtvis i mars 1967 och redan här ser man hur slitet byggnaderna är. Kvarteret var länge rivningshotad och 1981 hade man lämnat in en ansökan om rivningslov på byggnaderna. Men av någon anledning så svängde man i frågan och man bestämde sig för att bevara byggnaderna. Sedan dröjde det 6 år innan Riksbyggen började renovera dessa hus men renovera var väl för mycket sagt, i maj 1987 revs delar av Munin vilken var den sämsta delen men jag ställer frågan, var det någon som ifrågasatte att man fick riva eller tog man det för givet att bara riva? Så i dag är det många som tror att hela kvarteret Munin är sparsamt renoverat men det är det inte utan en del av byggnaden vid Sandgärdsgatan som är nybyggd. Det finns ju inte så många gamla trähus kvar längs Allégatan längre och jag hoppas att de som finns får stå kvar.

Här har vi en annan bild på Allégatan som och ska vara fotograferad i mars 1963, i höger bildkant syns grunden till en byggnad som tillkom när man sänkte Allégatan vid den stora ombyggnaden av gatan på 1930-talet. Nästa byggnad efter är kvarteret Munin, Allégatan ser ganska så kal ut eftersom det inte finns några träd på gatan och många gamla fina bilar och likaså dom klassiska stadsbussarna som var lackade röd/grå.
Jag tycker det är lite synd att Borås inte kan ta vara på de gamla byggnaderna som Alingsås gör med sina, det är en underbar stad att gå och titta på de gamla träbyggnaderna och se hur fint skick de är i. Alingsås de bevarar sin historia genom att bevara de gamla byggnader och Borås skulle gjort likadant det är viktigt att bevara historia den får vi absolut inte glömma bort, det är vårt kulturarv. Men som jag har sagt tidigare att man säger att allt var bättre förr men det var det inte utan det vara annorlunda förr.

PDF-fil