Stora Torget

Ett torg utan träd som det är i dag, ett torg då man fick köra bil runt torget men i dag får man inte ens köra ner till torget. Denna bild är fotograferad 8 mars 1966 och fortfarande låg husen kvar i kvarter Midas men dagarna var räknade för dessa stackar gamla hus, grävmaskinen stod säkert och väntade bakom knuten. Man ser i vänster bildkant att man har börjat plocka lite tegelpannor från taket, så denna bild kan vara den sista bilden på dessa byggnader.

Här har vi en annan vinkel som visar Stora Kyrkogatan upp mot kyrkan och den fotograferades 12 mars 1966 och husen på höger sida står och väntar på samma öde som föregående bilden. Titta bara på huset som ligger på höger sida, snygga portar och fönster förstår inte hur man kunde komma på tanken och riva sådana här vackra hus. Dessa hus revs år 1967 och sedan i samband med nybyggnationen så försvann Stora Kyrkogatan mellan Torggatan och Södra Kyrkogatan. Jag efterlyser bilder på just detta område, innan rivningen har du några liggandes så hör av dig.

Den 9 augusti så såg kvarteret Midas ut så här, ser mer eller mindre ut som en krigsskådeplats. I kvarteter Jason som vi ser till vänster fick i alla fall stå ett år till. Ett snyggt hus med dessa vackra valv runt skyltfönstren i bottenplan. Sedan kan jag förstå att dessa hus var dåliga men det är ju så att sköter man inte om husen så blir dom dåliga. Jag tror säkert att det hade gått att rädda dessa hus till eftervärlden. Man kunde verkligen bygga hus förr i tiden med alla dessa vackra bakgårdar. Jag gör även en efterlysning av dina bilder som innehåller bak/innergårdar i dessa kvarter och lika så i kvarter Balder, Bele och Brage. Jag håller på att samla på mig bilder som jag scannar in och sedan ska använda dessa till en hemsida av Borås. Har du bilder i pappersformat, negativ eller diabilder så tveka inte skicka ett mail till mig, och du som gillar gamla bilder av Borås går gärna med i Facebookgruppen Gamla Borås där hittar en massa bilder på det gamla och en många kommentarer till bilderna.

PDF-fil