En vinterbild av Västerbro

En vacker vinterbild av Västerbro och nuvarande Knalletorget till höger, bilden är fotograferad runt år 1910 och det ser riktigt kallt ut. Västerbron var färdig år 1895 då den hade ersatt en tidigare gammal stenvalvsbro. Nuvarande Knalletorget har genom historien varit en livfull plats vid änden av stadens mest trafikerade gator, Stora Brogatan och Lilla Brogatan. Knalletorget fungerade förr som en uppställningsplats för hästar som dock senare blev en uppställningsplats för bilar. Man ser längre bort de stora skorstenarna ifrån färgerifabrikerna längs med Viskan. Tyvärr så är det vackra huset till höger i kvarter Luna vid Stora Brogatan som från början var den handelsgård har blivit mera ett nybygge i gammal stil.
Sedan har vi Anderson & Ström som ligger till höger utanför bild som tragiskt revs under en renovering år 2000 och blev ett helt nybygge efter gamla ritningar. Andersson & Ström kommer man ihåg man sprang där ofta och tittade i skyltfönstren på cyklar som man skulle vilja ha och jag har för mig att vid jultider så hade man skyltat med ett märklintåg i skyltfönstret. Jag var helt fascinerad av detta och jag vet vad jag tjatade om att få ett i julklapp men tyvärr så uteblev det.
År 1948 så började arbetet med att bredda Västerbro och det var den all den ständigt växande biltrafiken som krävde att man skulle bredda bron. Tyvärr är det ju biltrafiken som styr, men i mitt tyckte så förstörde man brons utseende. Så här ser bron ut idag.

Foto Glenn Murberg 20150612

Så här efter 107 år efter att bron byggdes och en ombyggnad 1948 så känner man igen bron ändå och numera så är det ingen biltrafik som trafikerar bron och då borde man återställa bron till originalskick med sitt vackra räcke som var från början. Man ska vara rädd om det gamla i vår stad. Till väster ser vi en liten del av Röda Kvarn som numera är ett byggnadsminne och en underbar vacker byggnad både på utsidan och insidan.

PDF-fil