Wäfveriaktiebolaget Vicoria

År 1898 byggdes denna vackra fabriksbyggnad av Wäfveriaktiebolaget Victoria vid Viskan och byggnaden finns fortfarande kvar i dag fast lite ombyggd är den men man känner igen byggnaden ändå. Numera är det Viskastrandsgymnasiet som använder denna. Troligen så är det Lars Kellman som är arkitekt till denna byggnad. Man ser likheten med andra väveribyggnader som byggdes i Borås.
Byggnaden innehöll förberedning och lager i vindsvåningen och på mellanvåningen fanns det en stor sal med mekaniska vävstolar, på bottenvåningen fanns färgeri och appretur. År 1913 så uppgick Victoria med Borås Yllefabrik och tillverkningen upphörde helt och hållet år 1965 och det var då Monsun-Tison AB flyttade in med sin tillverkning av hydrauliska komponenter. Sedan mittemot i kvarteret Grävlingen så byggdes Nordens textilfabrik i tegel år 1895 och även den fastigheten finns kvar och inrymmer ICA City.

Foto Glenn Murberg 20150926

Så här ser byggnaden ut i dag och man ser att det inte är så mycket ändrat, det har blivit några om´- och tillbyggnader. Jag tycker det är ett bra sätt att spara dessa gamla fabriksbyggnader och använda dom till något annat bara de får stå kvar. Förr i tiden byggde man sina fabriksbyggnader som omtanke och lite fantasi, speciellt med dessa små inslag av annan färg på teglet.

Foto Glenn Murberg 20150926

Här har vi en bild på gaveln och man ser de vackra fönsterbågarna som är byggda med tegel i en annan färg. Denna gavel är omgjord lite högst upp det finns ingen så kallad trappa högst upp på nocken utan det är en enkel gavel. Men man får vara glad för det lilla som finns kvar och att man sparar så mycket industrifastigheter som man har gjort. Det är bara att titta på Åkerlunds, Nordens, Konstsilke, Eisers byggnader vid motorvägen och det finns många mera.
Är du intresserad av gamla bilder av Borås, gå då med i min Facebookgrupp Gamla Borås där finns det gtt om gamla bilder och många kunniga medlemmar.

PDF-fil