AB Borås Bilgarage

En vy över en svunnen tid, nu är det ett köpcentrum på denna plats och det finns inget som finns kvar av det gamla. Bilden är fotograferad år 1931 och Borås Bilgarage byggdes år 1928-29. Här fanns det både bensinmack och verkstad och ett bilgarade med plats för ca 130 bilar. Det var på 1930-talet som bilarna ökade och man behövde både bensinmackar, verkstad och en uppställningsplats på de ökande bilarna.
Det är stockholmsarkitekten Nils Malmborg som ritade ritningarna och detta var bland de första funkisbyggnaderna i Borås. Bilgaraget hade öppet dygnet runt samt de erbjöd sina kunder full service till sina kunder. Redan år 1934 köptes bilgaraget in av AB Sveriges Förenade Trikåfabriker och man byggde om om bilgaraget till strumpfabrik och resterande del fortsatte som bilanläggning. Jag kommer ihåg själva bilgaraget när Eiser låg där, har för mig att det stod tomt en längre tid och förfallet blev bara mer och mer. Sedan när man byggde ut Knalleland så var väl tanken att man skulle renovera byggnaden har jag för mig men det slutade med att man rev hela och byggde nytt i stället och där ligger i dag Elgiganten.
Är det någon som vet när man rev själva bilanläggningen? Till vänster utanför bilden så har man tagit vara på Eisers byggnad där Willys bland annat ligger. Det är bra att man ta vara på de gamla industrilokalerna, jag kan ofta gå omkring och tänka på hur många maskiner det har funnits i dessa lokaler och där man satt vid sina symaskiner från tidig morgon till sen eftermiddag. Förr i tiden fanns det textilföretag precis överallt i Sjuhäradsbygden men den epoken är slut och nu importerar vi textil i stället.
Är du intresserad av att se mera gamla bilder på Borås, gå gärna med i min Facebookgrupp Gamla Borås, där finns det massor av bilder och många medlemmar som sitter inne med mycket kunskap.

PDF-fil