Försörjninghemmet Ramnalid

Runt sekelskiftet så tillkom det nya byggnader för de så kallade fattiginrättningarna. Fram till år 1903 fanns det ett enkelt fattighus som var uppfört år 1823 och det låg vid nuvarande Krokhallstorget och kallades för Bracka fattigstuga. I fattigstugan Bracka fanns det plats för cirka 80 fattigjon som man då kallade de fattiga förr i tiden.
Ramnalids vårdhem byggdes år 1903 och arkitekten heter åter igen Lars Kellman och sedan år 1936 så byggdes vårdhemmet om. Vårdhemmet var byggt i 3 våningar med vindsvåning, det fanns 34 rum, 2 matsalar, 4 dagrum, 1 läkarrum, 1 mottagningsrum samt 17 personalrum. Sedan på avd B fanns ytterligare 32 rum och avd C fanns också 32 rum och denna avdelning kallades för sinnessjukavdelning. Ramnalids funktion till början var försörjningshem eller fattiginrättning. När fattigstugan Bracka revs 1930 så flyttades de fattigjon som bodde där till Ramnalid och här fick det plats omkring 200 patienter. På senare tid så ändrade man att Ramnalid blev ett ålderdomshem.
På Ramnalid var de inneboende fattigjonerna till största del självförsörjande tacka vare ett tillhörande jordbruk och lite annat hantverk också. När fastigheten byggdes så hade den ett riktigt lantligt läge. Huvudbyggnaden är byggd i tegel och många av Lars Kellman byggnader byggdes just med detta tegel. Själva odlingsdelen låg upp mot tullen och jag tror även att ladugården som ligger nedanför Ramnalid tillhörde försörjningshemmet, men jag är inte säker.

Foto Glenn Murberg 20150612

Det är denna lada som jag menar var och fotograferade den år 2015 och den var i ett bedrövligt skick och renoverar man den inte snart så är den bortom all räddning det är synd att man låter förfallet gå så här långt. Det är ju likadant på andra sidan av Ramnalid, där Parkstadens handelsträdgård ligger och den har jag bloggat om tidigare. Men tillbaka till ladan så ligger det en gammal kvarnruin och även en kvarnsten. Den heter Bresiljekvarnen är det någon av mina läsare som vet något om denna kvarn? Är nyfiken på när den byggdes och hur länge den var i bruk och även om det finns bilder på den. Vet du något så skicka ett mail till mig.

PDF-fil