Norrvikens Garveri

Norrvikens Garveri
Här står Norrvikens Garveri rivs och får lämna plats för Konstsilkes fabriker och enligt uppgift så ska bilder vara fotograferad år 1931. Man ser på bilden att man har börjat riva taket på tegelbyggnaden, det lilla trähuset kallades för Fredrikslund. Huset som finns bortanför det lilla trähuset fanns kvar nu när man renoverade Konstsilkes byggnader men revs 2014 tror jag men jag är osäker på årtalet. Kommer ihåg att min far sa till mig flera gånger att han gick in i det huset och sökte jobb i slutet av 1950-talet och han var där på förmiddagen och började jobba redan på eftermiddagen, så går inte att göra i dagens samhälle.
Jag tycker att det är lite synd att man rev garveriet fina former på huset och titta bara på gaveln vid taket, vilka underbara former och likaså denna stenfot i natursten. Förr i tiden så tänkte man mycket på designen, mysiga valvfönster och även det runda fönstret högst upp. Vet inte när man rev den lilla träbyggnaden men den känns bekant på något vis. Kan den ha försvunnit på 1970-talet kanske? Vet du detta så skicka gärna ett mail till mig. Eller så blandar jag ihop det med att det ska ha funnits en hög mur där. Rätta mig gärna om jag har fel.

Här har arbetarna vid Norrvikens Garveri samlats för en gruppbild på innergården, vet tyvärr inte årtalet för denna bild men i slutet på 1800-talet kanske. Garvare är ett av de äldsta yrken som finns, i Borås fanns endast ett garveri år 1837 och knappt 30 år senare år 1865 fanns det totalt sju garverier i Borås och antalet arbetare hade ökat från 5 personer till 42 stycken.

Foto Glenn Murberg 20150926

Så här såg det ut år 2015, det är ju en viss skillnad. Men jag måste säga att de har i alla fall lyckats med ett bevara en industriepok på ett bra sätt, det är ju inte mycket som är rivet. Sedan är det lite kul med byggnaden till höger består fasaden av gamla hålkort och där är ju en del av historien bevarad.

PDF-fil