Gamla Brandstationen

Hedlunds brödbilar bakom gamla brandstationen omkring år 1920. Man ser hur slangarna hänger ner ifrån tornet, det är kanske att de ska torka efter att dom har varit ute på en utryckning eller kanske dom har haft en övning. Nu i dag så är hela kvarteret ersätt med posthuset som byggdes 1944 men jag tycker att den gamla brandstationen var väldigt vacker. Tänk om man hade bevarat denna byggnad med de fina dörrarna där man hade sina åkdon.

Här visar brandmännen upp sina brandredskap och då var det hästar som gällde. Tittar man på fasaden så ser man vad utsmyckade, titta bara på den snygga lampan ovanför mittenporten. Det hade varit kul att få se bilder som är fotograferade inne i stationen och även i tornet som stod bakom denna byggnad. Bilden som vi ser vetter ut mot Västerbrogatan mot Viskan. År 1940 så byggde man en ny brandstation vid Olofholmsgatan och samtidigt så invigdes Borås Brandkårsmuseum i den nybyggnad stationen och samlingarna och lokalerna har utökats med åren. Det finns föremål som hästanspända fordon, uniformer med mera. Fokus ligger på brandskyddet i Borås eftersom staden har drabbats av 4 stadsbränder som har påverkat stadens historia, museets äldsta föremål är från slutet av 1600-talet. Jag tror att jag har varit och tittat på museet när jag gick i skolan men det är ju 30-40 år sedan så det är nog dags att göra ett besök och fotografera de gamla sakerna som finns där.
Här nedan listar jag de fyra stadsbränder som ödelade Borås
1681-12-12 Första stora stadsbranden i Borås inträffade denna lucianatt. Branden var så förödande att man diskuterade att överge staden. Landshövdingen utfärdade då ett reseförbud men flyttade residenset till Vänersborg. Därefter gjordes en ny stadsplan.

1727-07-14 En skomakargesäll upptäckte brand i en gård ca kl 23 och begav sig till kyrkan för att slå larm. Men där sov båda tornväktarna sedan de hade blåst i luren kl 22. Klockringen kom därför igång sent, stark storm rådde och branden fick ett hastigt förlopp. Staden inklusive kyrka och rådhus ödelades för andra gången. Därefter rätades och breddades gatorna.

1822-12-19 Branden började i gördelmakarens hus där en torkugn överhettats. Elden spred sig hastigt över Borås. Brandredskapen var dåligt underhållen och i den iskalla natten var det alnstjock is på Viskan. Kyrka, rådhus och ca 200 hus brann. Drängar och löst folk lockades av löften om hederlig betalning om de hjälpte tillresta handelsmän att rädda sina varulager. Då övergav de släckningsarbetet. Två människor omkom.

1827-06-14 Den fjärde stora stadsbranden i Borås. Det var kanske den största och den började i en snickerifabrik. Vid limkokning antändes hyvelspån och snickarmästaren och hans gesäller kunde ej släcka branden. I hård vind spreds den snabbt. Folk greps av panik och började, i stället för att
släcka, rädda vad som räddas kunde. Katastrofen lamslog stadens ledning och invånare. Först efter
tio år var staden nästan helt återbyggd. Stadsplanen kunde nu på allvar ordna bebyggelsen efter brandsäkerhetens villkor. En person blev innebränd.

Dessa årtal bör man komma ihåg och den som kan sina Boråshistoria kommer ihåg dessa årtal. Jag tog med dessa bränder eftersom att det är stora händelser i Borås och vi behöver bli påminda om detta som skedde.

PDF-fil