Gamla Göteborgsvägen

Göteborgsvägen mot centrum och vi ser Gustav Adolfkyrkans torn sticker upp. Troligtvis så är bilden fotograferad i slutet av 1930-talet. Här har Göteborgsvägen fått så kallad ”motorvägsstandard”, den byggdes ut under 1934-1935 och vägen visades stolt upp vid kongressen som Svenska Stadsförbundet hade år 1936 och tanken var att infartsvägar till Borås skulle få samma standard med detta genomfördes inte, troligen var det för att andra världskriget kom emellan.
Vägen ser väl i stort sett likadan ut i dag fast några fler rondeller och av- och påfarter till motorvägen som i dag ligger vid vänster sida av Göteborgsvägen. Längst ner på vägen på vänster sida ser vi en liten bensinstation.

Här ser vi Göteborgsvägen från andra hållet mot Tullen. Här ser vi bensinstationen Standard Oil på närmare håll. Standard Oil tillsammans med Shell var de dominerade på marknaden men under år 1939 så bytte man namn till Esso. Man ser vilka gröna ytor det fanns här innan man byggde motorvägen och mycket träd runt omkring. Hela gatan är belagd med gatsten men vid senare tillfälle så gjöt man betongplattor istället för gatsten. Jag vet inte om man har tagit bort dessa betongplattor eller om de finns kvar under asfalten, i Sandared efter järnvägsviadukten vid gamla industrifilter finns den gamla vägen kvar och där ser man hur det ligger betongplattor. Jag var för något år sedan och fotograferade denna lilla vägstump som finns kvar av den gamla Göteborgsvägen men tyvärr så hittar jag inte bilderna. Det var likadant med gamla Varbergsvägen ifrån Göta till Ridhuset där kan man känna skarvarna mellan betongplattorna.

PDF-fil