Erikson och Larsson Erla-bolaget

Erlabolagets ganska så nybyggda fastighet i korsningen Fabriksgatan och Österlånggatan år 1920 och fastigheten är 3 år gammal när bilden fotograferades. Erla-bolaget bildades redan år 1892 men man väntade till år 1917 att bygga nytt och då byggde man stort med en gång och arkitekten heter Lars Kellman, stora och många fönster som dominerar byggnaden. År 1946 så gjorde man en stor ombyggnad av fastigheten, där förlängde man huset och man byggde på en takvåning. Erlabolaget hade cirka 500 anställda.
Man kunde verkligen bygga på denna tid, titta bara på den pampiga entrén i hörnet vilka snygga pelare vid var sida om trappan, tyvärr så är dom bortbyggda i dag. Likaså med valvet är också borta i dag.

Foto Glenn Murberg 20150926

Här är en bild som jag fotograferade i september 2015 och man ser vilken skillnad det är på fabriksbyggnaden mot när den byggdes det är nästan 100 år mellan bilderna, 97 år mer exakt och jag föredrar ju den gamla bilden. Jag har alltid fått för mig att det var Algots som byggde sitt komplex här i detta område innan någon annan men så var inte fallet, det är tur att man har böcker som man får reda på mycket fakta. Man lär sig alltid något nytt varje dag och mycket har jag lärt mig av de äldre medlemmarna som är med i Gamla Borås och den gruppen har nu passerat över 8000 medlemmar. I denna grupp får man lära sig allt om det gamla i Borås.
Åter till den gamla bilden så är gatorna gatstensbelagda och ganska folktomt man kan nästan tro att bilden är fotograferad på en söndag. Det vackra valvet är ju borta och ersatt med 3 fönster, lite synd när man ta bort så vackra saker men i dag bygger man bort alla sådana här detaljer det är nästan så att man skäms för att visa upp dom i dagens samhälle. Vi ska vara rädda om vår historia som jag tidigare har sagt och även spara det gamla i form av byggnader, gator och parker. Se bara på Stadsparken var man har ändrat på den, där väljer man att bygga en stor lekpark en golfbana, jag kommer ihåg på 70-talet när man gick i parken förbi den vackra teatern och en grön och lummig park var det på den tiden. Vi måste se till att våra träd i staden får stå kvar, de ger oss renare luft och vi mår mycket bättre.

PDF-fil