Koleran i Borås

Foto Glenn Murberg 20150612
Koleran kom till Borås under hösten 1834 och de människor som avled i denna sjukdom fick inte begravas på kyrkogården utan man anlade särskilda kyrkogårdar för dessa smittade människor. Det var för smittorisken att de inte fick begravas på de vanliga kyrkogårdarna. Denna kolerakyrkogård finns på Sandlid bakom Ericson och den är cirka 20 x 20 meter med en stenmur runt om med en minnessten med inskriptionen ”Denna plats var KOLERAKYRKOGÅRD 1834”.

Foto Glenn Murberg 20150612

I närheten av denna kolerakyrkogård låg även Viareds fattigstuga som sedan blev Viareds skola. Det finns 8 stycken begravda, de som avled i koleran var mellan 2 år och 65 år och de avled mellan 18 augusti och den 16 september. Man utsåg två sjuksköterskor för att vårda de sjuka människorna och det första dödsfallet skedde den 18 augusti. Man borde skylta lite mer på dessa kyrkogårdar med fakta och framför att vägvisare så man hittar hit. Sedan vore det bra om man kunde slå gräset en eller två gånger per år, det är ju i alla fall en kyrkogård.

Foto Glenn Murberg 20150612

Det finns en kolerakyrkogård vid lasarettet intill ett dagis och där finns endast denna minnessten men inskriptionen ”Denna plats var kolerakyrkogård 1834”, jag vet inte hur stor kyrkogården har varit eller hur man som man begravde här. Men totalt var det ett 50-tal som insjuknade i kolera och ett 20-tal personer dog i Borås. Även i Dalsjöfors finns det en kolerakyrkogård som användes 1853-1859.
Koleran är en smittsam tarmsjukdom som orsakas av bakterien Vibrio cholerae via ett exotoxin. Toxinet verkar genom att påverka adenylatcyklas vilket resulterar i att tarmens celler börjar utsöndra elektrolyter med vilka vatten dras med. Sjukdomen kan inom några få timmar eller dagar ge våldsamma diarréer och leda till döden. Det var lite fakta om sjukdomen och vi får hoppas att den inte kommer tillbaka.
Du som är intresserad av gamla Borås gå gärna med i min Facebookgrupp Gamla Borås, där finns det många bilder på Borås och en massa fakta.

PDF-fil