Hedareds Stavkyrka

Foto Glenn Murberg 20100916
Som ni läsare vet så är jag ute mycket och fotograferar gamla stenbroar, milstenar, kyrkor, fornminnen ja allt som tillhör det gamla. År 2010 var jag ute på min vanliga fotorunda där jag bland annat fotograferade en stenbro i Hedared då passerade jag denna vackra gamla stavkyrka. Jag har varit här på en skolresa någon gång i början av 1970-talet men då var man helt ointresserad av dessa gamla klenoder.
Hedareds kapell stod klar i början av 1500-talet men kyrkan kan vara betydligt äldre och kan härröra från kristensdomens första tid i dessa bygder. Kyrkan är uppfört av noga huggna stockar eller stavar resta mot ett underlag av en kraftig syllram och denna kyrka utgör sig som Sveriges enda bevarande stavkyrka. De första kyrkorna som tillkom vid kristendomens införande var sådana här stavkyrkor och Hedareds kapell är en unik representant för denna byggnadsteknik.

Foto Glenn Murberg 20100916

Interiören pryds bland annat av den direkt på korväggen målade altartavlan, vilken liksom Franciskusbilden på södra väggen härrör ifrån medeltiden. Dopfunten, madonnabild, kors, processionsstavar och ett par altare är också medeltida. Interiören präglas av huvudsakligen av restaureringar utförda på 1700-talet då trägolv lades in istället för det ursprungliga stampade jordgolvet. Man försåg även väggarna med målningar i barockstil, predikstolen samt bänkarna är från samma tid och se små fönstren upptogs mot århundradets slut.
Man gjorde en restaurering år 1901 under ledning av Emil Ekhoff togs brädfodringen och vapenhuset bort. Stavtekniken framträdde tydligare men detta medförde att kyrkan fick allvarliga rötskador. Den försågs återigen med brädfodring och ett nytt vapenhus 1996. Takkonstruktionen har troligen förnyats flera gånger utan större förändringar, taket täcks av tjärad spån som säkerligen var det ursprungliga materialet. Den gamla begravningsplatsen angränsas av en rundad kyrkågårdsmur av ålderdomlig form.
Jag får ta en dag och åka ut och fotografera interiören då mina bilder ha försvunnit på något sätt. Det är i alla fall en underbar kyrka som vi ska vara stolta över att den finns kvar i Sjuhärad.

PDF-fil