J. F. Wennerstens fabrik i kvarteret Tryckaren

En gammal bil på kvarteret Tryckaren till vänster om Viskan och Simonsland till höger. J.F r fabriksaktiebolag som Borås Wäfveri köpte upp år 1917, Wennerstens var specialiserade på att trycka och färga tyger. Wennerstens var utbyggd i flera omgångar under 1880 – 1890-talet och denna bild är fotograferad år 1904.
I dag är denna plats som fabriken låg är det bara en parkeringsplats och det har skett många förändringar skulle man ta ett foto här i dag så skulle man inte känna igen sig. Järnvägsbron är nog också utbytt i alla fall den delen som går över Nybrogatan den är byggd 1912 och håller måttet ännu. Denna järnväg till Herrljunga var Borås första kontakt med omvärlden via järnväg den byggdes som smalspårig och invigdes år 1863 och banan byggdes om till normalspår år 1898.
Borås Wäfveri köpte upp mycket färgerier, tryckerier, spinnerier och wäverier. Bland annat köpte de upp Bäckska färgeriet 1901 som låg där Grand hotell ligger nu, sedan blev det J. F Wennersten 1917 sedan gjorde de en sista stor investering år 1919 då man förvärvade den gamla anläggningen för Norrby Spinner- och Väveri som låg vid Magasinsgatan och när företaget var som störst på 1940-talet fanns det cirka 2800 anställda. Det är också en epok som slutade och gick i konkurs år 2010.
På 1930-talet så växte Svenskt Konstsilke fram i Simonsland, och för några år sedan som renoverade man dessa gamla fabrikslokaler.

Foto Glenn Murberg 20150926

Jag tycker att dom har lyckats bra att bevara dessa fabrikslokaler fast man kunde inte rädda att byggnader på grund av alla gifter som fanns. Jag tycker att det är en fröjd för ögat när man går förbi gamla Konstsilke.

PDF-fil