Bollebygds Järnvägstation

Ut med Göteborgsbanan ligger järnvägsstationen i Bollebygd och den är byggd år 1984 och hade man inte byggt stationen så kanske inte Bollebygd hade funnnit. I med att man byggde stationen fick orten sitt namn och samhället har växt upp runt omkring. Det fanns nästan bara åkrar här när man byggde stationen. Banan mellan Almedal och Borås skulle ha invigts av Oscar II men han fick något förhinder. Stationen är inte kulturminnesmärkt utan har den lägre klassningen Q-märkt, godsmagasinet är tillbyggt efter att den gamla brann ner 1960.

Foto Glenn Murberg 20151112

Så här ser järnvägstationen ut i dag och den är så gott som nymålad och både Sandareds och Rävlandas järnvägstationer är i samma färg. Det är synd att man inte använder stationen som det var tänkt från början i alla fall kunde man ha den till väntsal om inte annat. Jag fick förmånen att komma in och fotografera invändigt och ägaren innan Bollebygds kommun hade renoverat och återställt stationen som den var från början.

Foto Glenn Murberg 20160919

En mycket vacker byggnad invändigt och vad jag fick veta så är golvet helt original och väldigt välbehållen, jag hoppas att kommunen vårdar denna klenod ömt. Det är många fötter som har gått på detta golv under åren som stationen var i bruk.

Foto Glenn Murberg 20160919

Dessa vackra väggar med både stående och liggande panel. På andra våning finns en lägenhet och den första hyresgästen flyttade in 1984 och den sista hyresgästen som var änka efter en banmästare dog på våren 2015. Stationen är ett oisolerat timmerhus och förr i tiden värmde man upp det med kamin och kakelugnar år 1928 kom en oljepanna in i byggnaden.

Foto Glenn Murberg 20160919

Här ser vi dörren som gick ut till godsmagasinet tyvärr så finns ju inte det ursprungliga godsmagasinet kvar och jag vet inte om dessa dörrar är original men jag skulle nästan tro att dom är det.

Foto Glenn Murberg 20160919

Här har vi själva godsinlämningen, lite kul att man har sparat denna, så här har en hel del gods passerat.

Foto Glenn Murberg 20160919

En underbar miljö och vackert renoverat och jag skulle själv kunna tänka mig att bo i detta hus. Tyvärr så blev det ingen fotografering i lägenheten som är på andra våning och vad jag har fått berättat för mig så var lägenheten så gott som orörd. Jag tror att det var 1991 som stationen upphörde och man uppförde en väntkur i stället för de resande.

 

PDF-fil