Gamla Kyrkoplatsen i Seglora

Foto Glenn Murberg 20140913
Jag bloggade förra veckan om den gamla stavkyrkan i Hedared, satt och tänkte på Seglora gamla kyrka som man valde att flytta upp till Skansen i Stockholm. Jag är ganska mycket i Seglora och fotograferar eftersom jag har mina rötter därifrån. År 2014 var jag på kyrkogården och tittade till min mormor och morfars grav och då passade jag på att fotografera den gamla kyrkoplatsen på kyrkogården.

Foto Glenn Murberg 20140913

Här är minnesstenen som är är placerad på platsen, tyvärr så vet jag inte vilket år man satte upp minnesstenen. Texten som är inristad i stenen är ”Seglora Träkyrkan flyttades år 1916 till Skansen”. Man tror att det har funnits en gammal stavkyrka som var byggd på 1200-talet men den kyrkan ska ha brunnit ner och troligtvis under 1400-1500-talet byggdes en ny träkyrka. Den trdje kyrkan byggdes under åren 1729-1732 och man använde delvis timmer ifrån 1500-talskyrkan och kyrkan fick ett valvformigt innertak som man senare smyckade med målningar och det arbetet var färdigt år 1735. Till denna kyrka överfördes inventarier från de tidigare kyrkorna, predikstolen, dopfunten och den gamla altartavlan. Ursprungligen var klockarna placerade i en klockstapel men ett kyrktorn tillkom senare. Anlsutningsvis byggdes en sakristia år 1788 öster om koret.

Foto Glenn Murberg 2001029

Så här ser gamla Seglora kyrka ut där den står på Skansen. Den gamla träkyrkan var i mindre gott skick och sockenstämman beslutade år 1866 att man skulle bygga en ny kyrka i Seglora och år 1903 stod den nya kyrkan klar. År 1916 såldes den gamla kyrkan till Skansen för 1000 kr och midsommardagen samma år hölls den sista gudstjänsten här. Därefter tog den ner bit för bit och forslades med häst till Fritsla järnvägsstation.

Foto Glenn Murberg 2001029

Den 26 maj 1918 återinvigs Seglora gamla kyrka på Skansen i Stockholm. Kvar i Seglora blev den gamla stenmuren med fem vackra stigluckor (portar) runt kyrkogården. Lite synd att man inte sparade denna gamla vackra kyrka, den hade gjort sig vacker på denna plats. Den nya kyrkan i Seglora invigdes år 1903 och min mormor var den första som döptes i kyrkan. De bilder som ni ser på gamla kyrkan fotograferade jag år 2000 när jag var på ett litet besök i huvudstaden.

Foto Glenn Murberg 2001029

Här har vi interiören i kyrkan, det är en lite dålig bild men vacker är den i alla fall. Det är många par som har gift sig i denna kyrkan sedan den hamnade på Skansen. Det första giftemålet ägde rum den 9 juni 1918 och många, många bröllop har agt rum i denna kyrka. Synd bara att den finns i Stockholm men det var kanske tur att man flyttade den annars kanske den hade varit riven, för man sålde ju kyrkan för att man inte hade råd att behålla den och hade man inte gjort det så hade nog kyrkan varit i ett långsamt förfall.

PDF-fil