Wiskabergs fabriker i Stadsparken runt år 1960

Wiskabergs fabriker som låg i Stadsparken mitt emot Södra Torget. Tidigare har jag skrivit om att SödraTorget nuvarande busstorget att det var bebyggt, bland annat fanns det ett litet hus som kallades Carlenska huset och resten av Södra Torget tillhörde fabrikörerna Kundlund och Pomp. Från ca år 1830 fram tills i mitten av 1890-talet drev de båda fabrikörerna ett av stadens färgeri just här på Södra Torget. Bebyggelsen bestod två bostadshus och ett antal uthus som även innehöll en färgeriverksamhet som kallades för ”Manufacturen” som var ett mellanting mellan hantverkmässig tillverkning och fabriksdrift. Bilden är fotograferad runt år 1910.
Färgeriet flyttade år 1857 över till Stadsparken och kom att kallas för Sundbeckska färgeriet efter ett ägarbyte och senare bytte man namn till Wiskabergs färgeri Efter flera ägarebyten fick Wilhelmina Sundbeck ärva rörelsen år 1869 och hon drev det fram till 1896 sedan tog Wiskabergs Fabriker över och drev det vidare till år 1930 då det lades ner. Efter att man hade lagt ner företaget så fanns det lite andra företag i fastigheten bland annat Lundins Vävskedsfabrik och mellan 1935-1955 fanns även Boréns Armaturfabrik.

Wiskabergs Väfveri grundades år 1896 och växte ganska fort så man fick göra lite utbyggnader och nybyggnader av företaget. Bilden är fotograferad runt år 1909 och något år efter byggdes den höga väveribyggnaden ut ända ner till Viskan och år 1916 byggdes det en ny fabriksloka så det lilla trähuset ligger på bilden. Wiskabergs ingick från år 1913 i koncernen Sveriges Förenade Trikåfabriker som senare blev Eiser. Dessa byggnader som tillhörde Wiskabergs Väfveri en gång i tiden revs 1978 men det finns lite spår kvar av byggnaderna, grunden vid Viskan där som Borås Stad planterar blommor i förstergluggarna finns kvar även den gamla Wiskabergsbron finns också kvar, den byggdes år 1904. Det fanns även ett boningshus inne i Stadsparken som uppfördes av Wilhelmina Sundbeck någon gång på 1870-talet, huset revs år 1972.

PDF-fil