Allégatan-Kvarngatan

Återigen ett hus ritad av arkitekt Lars Kellman för Älvsborgs Läns Hushållningssällskap och denna vackra byggnad stod färdigt år 1914. I huset fanns både kontor och bostäder i korsningen av Allégatan och Kvarngatan, lägenheterna var 4-5 rum och kök och låg främst ut mot Allégatan. Bilden är fotograferad i januari 1914. Det lilla vita putshuset till höger revs 1977 och det var ett stöphus för att bli en parkeringsplats ett antal år innan man uppförde en byggnad med en saluhall.


Foto Glenn Murberg 20150926

Så här såg byggnaden ut när jag var på en fotorunda år 2015 och jämför man med den gamla bilden så ser man på fasaden nertill att man har fått bygga en sockel eftersom man sänkte Allégatan. Man ser att det fortfarande är en ståtlig stenbyggnad som är sig ganska lik den gamla bilden, man har inte ändrat så mycket på framsidan.

En bild från 1914 på baksidan av huset. En vacker mur och entré som tyvärr är borta i dag. Jag vet inte när det försvann och likaså huset till vänster vet jag inte heller när det revs. Jag har i alla fall minnen att Harry Snells hade en cykelverkstad på baksidan av byggnaden och jag tror inte att muren fanns då och jag har inte ett minne av den.

Foto Glenn Murberg 20150926

Här en bild från 2015 byggnaden är sig lik men den inte vid vänstersidan där ett nybygge har kommit till och jag tycker att det inte passar in bredvid ett gammalt hus. Det borde ju gå att bygga hus som passar in i stadsbilden där det finns gamla hus. De kunde i alla fall bygga hus med stil förr i tiden det är ju en sak som är klar.
Du som är intresserad av gamla bilder och även berättelser från det gamla Borås, gå med i Facebookgruppen Gamla Borås. Där finns många bilder och fakta om gamla byggnader.

PDF-fil