Handelsgården Flaménska gården

Flaménska gården vid Södra Torget är byggt år 1831 av Fabrikör JP Pomp och ligger i kvarter Rea. Gården genomgick år 1888 en kraftig om- och tillbyggnad och namnet Flaménska kommer ifrån handlaren N W Flamén som köpte denna byggnad år 1873. År 1895 påbörjades en våning mot väster efter ritningar av arkitekt Lars Kellman. Borås Stad köpte Flaménska gården av fröknarna Lydia Flamén på 1940-talet och år 1959 togs ett beslut i kommunen att byggnaden skulle bevaras för framtiden och gården står lika vacker i dag. Bilden är fotograferad år 1901.

Foto Glenn Murberg 20150801

Denna bild fotograferade jag på en fotorunda år 2015 och man ser hur vacker och välvbevarad byggnaden är. Byggnaden används av Borås Stad och stora delar av interiören är bevarad. Det skulle vara intressant att få komma in i byggnaden och få fotodokumentera interiören och även innegården. Södra Torget är ju omgiven av tre gamla byggnader bl.a Hemgården och Strömqvistska gården och alla är välbevarade och byggda på 1800-talet. Vi får hoppas att dessa hus får stå ett par hundra år till samt att man sköter underhållet. Det är 144 år mellan bilderna och huset är inte sönder renoverat eller tillbyggt på något konstig sätt.

Här är en bild av interiören av Flaménska gården, bilden är fotograferad år 1900. Det vore intressant att veta hur många rum i byggnaden som är bevarade med den äldre interiören. Jag får nog ta kontakt med kommunen och se om man kan få komma dit och fotodokumentera dom gamla som finns kvar. Hoppas att de bevarade rum som finns kvar nu får finnas kvar i många, många år till. Som jag tidigare har sagt så måste vi ta tillvara på vår historia och bevara den och föra den vidare. Det är bra för bland annat dagens ungdom att få se hur man levde förr utan tv, dator och mobil.

PDF-fil