Österdalens Wäfveri

Österdalens Wäfveri grundades av Fabrikör Arvid Sprakarn år 1895 för tillverkning av bomullsvävnader, drygt 15 år senare hade man ca 100 anställda. Fabriksbyggnaden låg utmed Ulricehamnsvägen vid infarten till Borås. Arvid Sprakarn född 1860, död 1923 var fabrikör och kommunalpolitiker. På 1890-talet ägde han det enda huset i nuvarande Villastaden, Arvid köpte upp området som hette Annelund med gård och den uppodlade mark som fanns, sedan lät han avstycka marken och anlade breda gator och därmed var stadsdelen Villastaden född.
Väveriet lades ner redan år 1922 och AB Rory flyttade in i denna byggnad, tyvärr så blev det en häftig brand i fabriken och ödelade hela fabriken år 1963 och platsen som fabriken låg på ersattes av ett industrihotell.

Foto från Lena Erikssons fotoalbum

Här är en bild på Rory när branden är fullt utvecklad, det är en bild som jag har fått låna av Lena Eriksson och det är hennes pappa som tog detta. Det är rejäla lågor som kommer ut ur fönstergluggarna. Det var nog ett antal anställda som blev av med sitt jobb, men på denna tid var det ganska enkelt att få ett nytt jobb. Det var nästan bara att gå och prata med en arbetsgivare och man fick börja nästan samma dag.

Dammen och bäcken utnyttjades av Nya Bryggeriet som låg till väster om väveriet och dessa gamla fabrikslokaler användes sedan av Borås Nya Gummiverkstad som låg där tills fastigheten skulle rivas och flyttade sedan ner till Von Lingens väg. Den där dammen hade jag inte en aning om att den har funnits men troligen hade den ett flöde ifrån Hultasjön om jag inte har helt fel. Vore roligt om ni läsare kunde bidra med lite fakta om dammen hur länge den fanns kvar eller om har egna bilder på dammen och även på Nya Bryggeriet, då är ni välkomna att skicka ett mail till mig.

Sedan efterlyser jag fortfarande personaltidningar av Borås Wäfveris Bomull och är Rydboholmsbolagets Ryastoff hör av er i så fall. Gå gärna med i min Facebookgrupp som handlar om Gamla Borås, där finns det massor av bilder och mycket fakta.

PDF-fil