Stenbro mellan Fristad och Rångedala

Foto Glenn Murberg 20160421
Som ni vet så är jag ute mycket och fotograferar i skog och mark. En dag när jag var ute på en fotorunda hade varit och fotograferat Gingri kyrkoplats och var på väg till en liten stenbro som låg en bit längre bort. Då fick jag se några järnrör sittandes på ett par cementerade stolpar och jag stannade då för att gå ut och titta och fick se denna ”gömda” bro intill väg 1801 och först blev jag lite besviken när jag så denna ”vanliga” bro. Men nyfiken som man är så gick jag till andra sidan och då hittade jag denna.

Foto Glenn Murberg 20160421

En liten stenvalvsbro lite rolig kombo på ena sidan ser det ut som att det är en vanlig betongbro men på andra sidan är den en valvbro. Är det någon av mina läsare som vet något om denna lilla charmiga stenbro? Vore roligt att få lite information och fakta om den. Jag har sökt överallt men inte hittat något, det vore intressant att veta när den är byggt och likaså varför det är så olika sidor. Jag skulle kunna tänka mig att man har förstärkt bron vid något tillfälle. Lite synd att den håller på att växa igen, det skulle behövas röjas omkring bron och lika så på körbanan där det växer lite träd. Röjer man inte så är det risk att rötterna spränger sönder bron och att den rasar ihop och som jag har sagt tidigare så ska man vara rädd om vår historia och vårda våra kulturminnen ömt det är ju trots allt våra förfäder som har byggt dessa och byggt upp vårt samhälle.
Så vet du något om denna lilla bro så tveka inte skicka gärna ett mail till mig med information så skulle jag vara väldigt tacksam. Fastigheten heter Gingri 61:1 och finns på koordinaterna N 57° 47' 59.65, E 13° 3' 54.43

PDF-fil