Erlablolaget igen

Foto Glenn Murberg 20150926
Som jag skrev igår så var jag även i gamla Erlabolagets byggnad och fick fotografera direktionsvåningen och den fantastiska entrén som är full av vacker marmor. På den våning som alla chefer satt så är det mesta som det var år 1946 i alla fall i gångarna och man kan även se spår av skyltar som har suttit på dörrarna.

Foto Glenn Murberg 20170613

Så här ser ena längan ut och väggarna är helt original och intakta och man kan tänka sig vad kontorspersonalen har gått i dessa gångar mellan kontoren. Men inne på kontoren så är det ändrat, väggarna är vitmålade men som sagt man har sparat i korridorerna.

Foto Glenn Murberg 20170613

Här har vi receptionen när man har kommit upp från trappan och det som har tillkommit är hissen som förstör lite av bilden men det ärm ju så när man måste anpassa tillgängligheten för alla människor. Det är kul att se att det finns lite sparat av de gamla kontoren och likaså klockan som sitter på väggen.

Foto Glenn Murberg 20170613

En vacker klocka med saxar och trådrullar och jag hoppas att den får sitta kvar eller i alla fall att någon tar tillvara på den för detta är verkligen kult. Visarna på klockan är också ifrån textilindustrin.

Foto Glenn Murberg 20170613

Här har vi den oerhörda vackra marmortrappan helt underbar är den och när jag såg denna så flög tankarna iväg till Folkan då det också fanns marmor som nu i dag är helt utplånat. Nu vet man att det finns ett ställe till där det finns marmor och att den är så bevarad och framför allt så är marmorn svängd för att passa i den svängda entrén.

Foto Glenn Murberg 20170613

Tre vackra målningar på glas och de två yttersta är det fönster bakom medan den i mitten inte finns något fönster. Sedan detta med marmorn om jag kommer ihåg rätt så kommer den ifrån Italien och det går inte att få tag i mera. Jag fick det berättat att det var två damer som hade jobbat på Erlabolaget när de var yngre, de frågat om de fick gå in och titta i marmorentrén eftersom att de aldrig fick gå denna väg när det jobbade på företaget.

Foto Glenn Murberg 20170613

Detta vackra fönster sitter nere i entrén och visar de två föregående ställena som Erlabolaget hade sin verksamhet i innan det slutligen byggde nytt vid Fabriksgatan. År 1892 till 1894 så låg bolaget i Flaménska gården och mellan åren 1895 – 1902, jag tror att det ska vara på Åsbogatan vid Slotten men jag är osäker på detta.
Jag vill rikta ett stort tack till Dag och hans personal för att jag fick komma och störa, är evigt tacksam.

PDF-fil