Innegården av Flaménska gården

Foto Glenn Murberg 20170613
I tisdags så var jag och fotograferade bland annat Erlabolagets direktionsvåning som finns kvar sedan 1946 men detta inlägg ska handla om Flaménska gården. Jag skrev förr veckan om Flaménska om hade det hade varit roligt att få komma in i huset och fotografera. Jag fick ett mail ifrån Dag på Borås Stad som erbjöds sig att visa runt mig i byggnaden. Jag var inte sen med att tacka ja, här ser vi innergården och dessa vackra innergårdar och kullerstenen som man inte ser ofta nu längre.

Foto Glenn Murberg 20170613

Man ser vilka målningar man gjorde på den tiden och vilken tur att man spara lite av det i alla fall. I de rum jag var och fotograferade så var dessa nyrenoverade men man hade sparat mycket av det gamla. Jag blev väldigt fascinerad av just detta tak. Sedan vilket rum man än gick in i så fanns det en kakelugn den ena vackrare än den andra.

Foto Glenn Murberg 20170613

Här har vi absolut den allra vackraste kakelugnen och det var säkert finrummet i denna ”lägenhet”. Sedan i många rum var det riktigt trägolv och var ifrån när fastigheten byggdes och förr i tiden använde man riktiga brädor som man kunde slipa många gånger.

Foto Glenn Murberg 20170613

Ännu en bild på innegården och jag blev mer och mer förtjust i detta trähus och skulle inte ha svårt alls att bosätta mig i detta hus. Synd bara att det finns så ont om gamla innergårdar i Borås, sådana här innergårdar ska vara öppna för allmänheten och som ett turistmål.

Foto Glenn Murberg 20170613

Den här lilla skylten satt på ena väggen, Sven Angborn bodde ett tag på Flaménska gården född 21 januari 1925 och död 28 maj 2002. Han var en mästare att göra vackra teckningar och tavlor och han jobbade även ihop med Philip Josefsson och gjorde en del böcker om Borås.

Foto Glenn Murberg 20170613

En sista bild på den underbara innergården, tänk om man fick bo så här centralt och kunna gå ut på morgon med en kopp kaffe, då skulle man må som en prins.

PDF-fil