Österlånggatan mot norr

Österlånggatan norrut med Flaménska gården till vänster och lite längre ner ser vi det så kallade Riddarhustorget. Nedan för torget är Carlenska huset med sin härliga trädgård. Till höger och tyvärr dessa hus rivna och Sagahuset står här i dag, nedanför har vi Utfalska gården mera kallad för Hemgården. Bilden är fotograferad på 1880-talet och gatorna är belagda med kullersten och lite hästskit mitt i gatan. Bilden är lite intressant för det man har i minnet när man tänker på Södra Torget är bussar men på denna tid var hela torget bebyggt med trähuset men som jag tidigare skrivit när jag bloggat om Södra Torget så revs detta när man skulle öppna upp för handelstorget.
Hemgården ligger på höger sida i mitten av bilden och tittar man noga och är uppmärksam så ser man att det är en stentrappa i mitten av byggnaden och den finns inte där i dag.


Foto Glenn Murberg 20150801

Denna bild fotograferade jag 2015 och här finns ingen stentrappa, så nu är frågan när denna trappa försvann jag skulle nästan tro att trappan försvann när dom gjorde om nuvarande Södra torget till salutorg. Hemgården är lika vacker ändå. Det får nog bli nästa fotoobjekt och få dokumentera dess innergård.
Ja det är mycket som har ändrats vid Södra Torget sedan hela torget var bebyggt i dag dominerar de stora blå bussarna hela torget och det är ganska så trångt. Men jag saknar den gamla Trafikkiosken som stod på torget som i dag står gömd på Ramnaslätt under en presenning, lite synd den skulle man kunna använda till något, man skulle kunna ställa den i Stadsparken. Jag får nog ta upp den frågan med kommunen igen.

PDF-fil