Damm och sågkvarnsruin i Almhult

Foto Glenn Murberg 20110421

Som ni vet så är jag ute mycket i skog och mark och fotograferar skogens pärlor som finns i massor. För ett tag sedan så åkte jag mellan Almhult och Rydboholm och så att de hade avverkat lite skog och då fick jag syn på denna dammvall. Jag har åkt denna väg många gånger men har inte sett denna dammvall tidigare. Ibland har man tur att hitta sådana här ställen och det finns över allt inne i våra djupa skogar.

Foto Glenn Murberg 20110421

Här har vi en axel ifrån kvarnen och det ligger säkert flera saker under också. Sågverkslämningen är cirka 30 x 30 meter med en damm med en öppning för vattnet ska kunna rinna ut från dammen. Själva dammen är kallmurad det vill säga att stenarna är bara placerade på varandra med omsorg så att de håller vattnet på plats. Det är en fantastisk upplevelse att se hur dom lyckades att bygga sådana här dammar förr i tiden med de verktyg som de hade att tillgå förr.

Foto Glenn Murberg 20110421

Själva sågverksgrunden ligger cirka 6 meter nedanför dammen och är ca 12 meter lång och 6 meter bred och även denna är kallmurad. Man ser de gamla träbjälkarna som tiden och vädret har tärt på och det låg ca 10-15 stycken, så man har väl lämnat kvarnen till sitt öde så att den fick rasa ihop med tiden. Jag tror att man kan hitta lite av varje här om man skulle börja röja och gräva ut. Jag har varit på en del ställen där det har legat både hammare, slägga och hinkar i området.

Foto Glenn Murberg 20110421

Här under granriset så ligger själva sågklingan och det fanns även rester av hjulen till själva drivremmarna. Själva bäcken är stensatt på båda sidor och är grävd och uppvallad cirka 100 meter åt öster och det är för ett ge ett skydd till åkermarken intill. Det hade varit roligt att se ett foto på denna sågverkslämning när kvarnen var i drift och se hur den såg ut. Så är det någon som vet var man kan få tag i bilder så vore jag väldigt tacksam om ni vill delge mig detta. Sedan vet ni flera sådana här kvarnruiner så runt Sjuhärad så får ni gärna maila mig.

PDF-fil