Palladium

Biografen Palladium är en biograf som jag inte kommer ihåg något av, det jag beror på att jag inte var så gammal på den tiden innan fastigheten revs. Byggnaden byggdes 1934-35 och det var arkitekten Nils Olsson som stod för ritningarna och ansvarig byggmästare var Oscar Ohlsson. Byggnaden bestod av 2 våningar med en biograflokal, en restaurang och diverse affärslokaler. På 1940-talet fanns bland annat biograf, konditori & lunchrestaurang, Svenska Radiobyrån, och AB Åtvidabergs industrier. Själva biografen hade 698 platser och jag tycker att det var en vacker byggnad och tyvärr så revs det i slutet av 1960-talet.
Undrar vad skulpturen tog vägen den som fanns längst upp på Palladiumskylten? Är det någon som vet så maila mig gärna. År 1970-71 genomfördes ett storbygge på denna tomma tomt då KF beslutade om att bygga ett nytt Domusvaruhus på denna plats. På så sätt är det två vackra fastigheter som försvann, Hotell Borås som revs först och sedan Palladium. Det blev ett stort varuhus med ett parkeringshus i samma byggnad. Sedan flyttade Domus ut till Knalleland och blev OBS stormarknad och jag kommer tyvärr inte ihåg vilket år det var. Sedan har det varit Åhlens och många andra butiker i byggnaden fram tills förra året då man kom på att man skulle bygga bostäder högst upp.

Foto Glenn Murberg 20161012

Denna bild fotograferade jag den 12 oktober 2016 och då var ombyggnaden i full gång och nu idag är väl ombyggnaden i stort sett färdig och när jag var nere i stan för ett tag sedan så studerade jag byggnaden och nog är fasaden snyggare än innan fast det har blivit en kopia av tårtfasaden ifrån Tempo. Jag föredrar nog hur det såg ut innan denna fastighet uppfördes med Hotell Borås och Palladium men som man säger att smaken är som baken.

PDF-fil