Trähuset i korsningen mellan Torggatan och Österlånggatan

Ett vackert trähus som låg i korsningen Torggatan – Österlångagatan och det kallades för Åkerlundska gården. Fastigheten revs år 1937 för att lämna plats för det nya funkishuset som är ritad av göteborgsarkitekten Nils Olsson. Ett vanligt förekommande hus i Borås stad och byggnadsstilen var övervägande Karl Johansstil. År 1938 stod det nya huset färdigt och innehöll bland annat Vänersborgsbanken som senare blev Handelsbanken.

Så här såg det nya huset ut år 1938 när det stod klart. Lite speciellt byggnad jämfört mot det lilla trähuset som står som granne till byggnaden. Det var ju vid denna tid som det kom allt flera funkishus och det fanns flera efter Österlånggatan i funkisstil som Epa-huset och Sagahuset. Huset ser så gott som likadant ut i dag efter 79 år. Runt Stora Torget finns knappt inga gamla byggnader kvar längre idag förutom Rådhuset och Gamla Handelsbankshuset, allt annat är utplånat och ersatt med nya betongkartonger.

Foto Glenn Murberg 20161016

Här är en bild som jag fotograferade år 2016 och man ser lite av huset där Vänersborgsbanken låg och att det ser nästan likadant ut. Som jag skrev innan så har omgivningarna runt torget ändrats radikalt sedan 1960-talet. Men stora Torget är ett väldigt fint tog tycker jag ändå med lite gröna träd runt torget, lite synd nu på sommaren att man reser upp den stora scenen på västra sidan av torget och skymmer bysten av Gustav II Adolf, det var varit bättre och haft sommar torsdagarna kanske i stadsparken istället, men det är bara mina egna funderingar som går så. Sedan är det roligt att se att de vackra lamporna vid Rådhustrappan har kommit på plats igen, jag trodde nästan att de var förlorade. Nu när jag sitter här och tittar på Rådhuset så måste jag ta kontakt med kommunen och försöka att få komma in där och fotografera, för interiören i Rådhuset är fruktansvärt vacker.

PDF-fil