Biografen Olympia vid Stora Torget

Biografen som låg i hörnet Stora Brogatan – Stora Kyrkogatan, när den är byggd på 1830-talet och var en gammal handelsgård. I maj år 1905 så öppnade Biografen Olympia här i byggnaden och hade plats för 100 besökare. Byggnaden genomgick stora förändringar under 1940-talet då man satte in stora skyltfönster ut mot torget och även en ny entré till biografen. Den sista föreställningen på biografen ägde rum i juli år 1960 och då stod säkert Sjögrens grävskopor redan utan för och väntade.

Här är man i full gång med att riva den gamla handelsgården och det var då på 1960-talet som den stora rivningsvågen började härja i Borås och speciellt då vid stora torget. Sedan när man byggde upp huset som finns där i dag det gamla EPA-huset så byggde man över Stora Kyrkogatan.
Den 5 september 1960 ca en månad efter att man hade rivit Olympia vid Torget så öppnades en biograf på Sjöbo torg med namnet Forum som sedan kom att ta över namnet Olympia och även den gamla neonskylten. Undra var den skylten är i dag om det är någon som har tagit hand om den, vem vet den kanske ligger i något förråd någonstans i Borås. Hur länge Sjöbobiografen var öppen det vet jag inte men det kan vara att man lade ner i samband när man öppnade den tredje Olympiabiografen i Fenix gamla biolokaler. Sjöbobiografen stängdes den 13 augusti 1975.
Förr i tiden fanns det många biografer i Borås och under min uppväxt slutet av 1960-talet och 1970-talet fanns det Folkan (R.I.P), Saga, Olympia vid Holmsgatan, Skandiabiografen och Röda Kvarn sedan kom ju den senaste biografen 2001 som blev bland de sista biograferna i Borås likaså Röda Kvarn. Nu bygger man ut biostaden 2001 med flera salonger och den ska bli Sveriges största biograf säger de som vet.
Vad jag minns av Olympia är väl mest när den låg på Holmsgatan då kunde man gå och titta på söndagsmatinéer och sedan på vardagar som visades det vuxenfilm. När biografen upphörde helt det vet jag faktiskt inte.

PDF-fil