Kyrkbron i Hyssna

Foto Glenn Murberg 20110525
Som ni vet så är jag väldigt fascinerad av de gamla stenbroarna och jag försöker att fotografera alla de broar som finns i Sjuhäradsbygden och även utanför Sjuhärad. Den bron som jag mest blev fascinerad av är den i Karlstad som består av hela 12 stycken valv. Tänk vilken byggnadsteknik som de använde sig av och många av broarna håller än i dag. Denna gång handlar det om den gamla kyrkbron i Hyssna som ligger precis nedanför den gamla sockenkyrkan i Marks kommun. Ålder på bron är lite osäker många säger att den är byggd år 1855 men hembygdsforskaren Karl Asserlund har kommit fram till att bron byggdes år 1835. Det fanns tidigare en träbro och denna bro eller det kan till och med vara en föregångare till denna träbro och enligt domböckerna kördes denna bro sönder av en man som hette Börje Bryngelsson som var från Björketorp.

Foto Glenn Murberg 20110525

Den gamla stenvalvsbron är i ett mycket bra skick och välbevarad och den förvaltas av Hyssna hembygdsförening och jag måste ge denna hembygdsförening en stor eloge att de sköter och underhåller bron. År 1953 genomgick bron en liten renovering då man bland annat satte dit nya träräcken av samma typ som fanns vid sekelskiftet och på 1980-talet byttes de ut mot nya igen. Största delen av bron består av skivsten och den smälter verkligen ihop med den gamla kyrkan på kullen ovanför som har anor ifrån 1100-talet och kyrkan är underbar vacker och den bör man verkligen besöka. Innan det fanns någon bro över Surtan fanns det med största sannolikt en vadstället över ån. Strax väster om bron fram till någon gång på 1920-talet en grav kulle med en bautasten och tyvärr har detta fornminne blivit bortodlat. Lite tråkigt när det försvinner fornminnen. Det är nog många åkrar som det har funnits fornminnen på som man bara har röjt undan för de har legat mitt i åkern som de skulle odla på. Hyssna gamla kyrka är ett trevligt utflyktsmål och har du vägarna förbi så tycker jag verkligen att du ska göra ett besök där.
Lite fakta om den gamla kyrkan:
Hyssna gamla kyrka i vilken gudstjänst förekommer sommartid, är delvis från medeltiden. Det väldiga tornet i väster, med en enkel men karaktäristisk spira, uppfördes 1772. Sakristia 1791. Innertaket är tunnvälvt, av trä och prytt med målningar. Kyrkans medeltida dopfunt finns numera i Statens Historiska Museum. Enligt sägnen gick kyrkans grundläggning så till, att man spände två oxar för ett lass sten och uppförde kyrkan där dessa självmant stannade. Vid sekelskiftet 1700 reparerades den grundligt och fick nya inventarier bl. a. predikstol och altartavla.

PDF-fil