Lilla Brogatan

Lilla Brogatan sett ifrån Allégatan mot Sven Eriksonsgatan och årtalet är någon gång på 1930-talet. Till vänster har vi kvarteret Pomona, huset längst till vänster finns ej kvar i dag men huset nere vid korsningen Lilla Brogatan och Österlånggatan finns fortfarande kvar och i ett bra skick tycker jag.

Foto Glenn Murberg 20150801

Så här såg huset ut när jag var på en fotorunda år 2015, så det finns allt några guldklimpar kvar i centrala Borås fast de är ett fåtal. Sedan till höger i bild ligger kvarteret Pandora 5 där dessa två vackra trähuset blev till kaffeved på våren år 1960. I detta kvarter låg bland annat den populära konditorirestaurangen ”KR” som hade varit hyresgäst sedan 1920-talet. I detta kvarter byggdes varuhuset Tempo under 1960-1961 och invigdes i augusti 1961. Det var Tempo som hade den klassiska tårtfasaden som beklädnad emot Allégatan och som i dag är nertagen och förvaras i ett skogsparti ute på Gässlösa.
När generalplanen för Borås var färdig så pekade den ut bland annat Lilla Brogatan som genomfartsled och runt år 1973 så var gatan en enkelriktad trefilig gata och då dominerades denna av biltrafiken och i dag så är det tvärtom nu är det en gårdsgata och det är fotgängarna som bestämmer.
I 1930-års generalplan fanns Stadsbron med som skulle sammankoppla Lilla Brogatan och den tilltänkta ringleden vid Sven Eriksonsgatan och det skulle mata fram trafiken till bland annat Domus och Grand Hotell. Denna bild har jag som en tavla och jag tycker den är så levande och vacker och jag tycker om denna kullerstensbelagda gata, visserligen ganska så obekväm att gå på och likaså att köra bil på.

PDF-fil