Åsbogatan

Åsbogatan upp mot gamla Borås Lasarett, bilden är nog fotograferad runt år 1890 och har vi Borås vackraste hus enligt mitt tycke, slottet som det kallas som finns mitt i bild och det är inte konstigt att det fick det namnet. Ett så pass stort hus och dess utformning så bröt byggnaden mönstret i Borås bebyggelse på denna tid. Huset ritades av den kände arkitekten Lars Kjellman och byggdes år 1886 och det blev det första stenhuset i Borås som var så påkostad som detta.

Foto Glenn Murberg 20150801

Denna bild fotograferade jag på en fotorunda år 2015 och vacker är byggnaden man kan inte säga något annat och smeknamnet Slottet gör den rätt för.
Till vänster på bilden i fonden ligger Borås andra lasarett 1828 – 1893 eller som det också kallades för Holmers Lasarett. Borås andra lasarett byggdes på marken som tillhörde lasarettsläkare Holmer egendom Bäckäng. I dag ligger Borås Kulturhus på denna plats. Det var ett envånings trähus med 12 sjuksalar och 34 sängar, sjukrummen var ganska så små med plats för 2-3 träsängar. Sängarna hade inte lakan utan var täckta med hästtäcken av nöthår. Det fanns även badrum där varmbad kunde genomföras och alla patienter fick bada oavsett diagnos. År 1854 byggde man på en våning på lasarettet och från år 1840 fanns det också ett separat tvåvånings trähus för sinnessjuka På 1860-talet infördes gasbelysning och träsängarna byttes mot järnsängar. Sedan införskaffades även en elektrisk maskin för konstant ström, nya sängar och patientkläder, det var många patienter som försökte att ta med sig kläderna hem efter sin sjukhusvistelse. År 1866 fick Emmy Rappe som första kvinna sjuksköterskeutbildning men tillgången till utbildningen var begränsad och år 1870 fanns det tre sköterskor på lasarettet men deras utbildning är inte känd. De äldsta bevarande journalböckerna från Borås lasarett är ifrån år 1849.

PDF-fil