J. P Petterssons Garveri 1890-tal i dag står Borås Elektricitetverk här

En gammal byggnad som stod i kvarteret Electra runt 1890-tal och nu i dag står Borås Elverk här. J. P Petterssons garveri låg i denna byggnad men fick lämna plats för Borås elverk år 1894, redan på detta årtal rev man byggnader i Borås för att lämna plats till andra. Borås Stads Elektricitetverk byggdes alltså år 1894 och i början så var man hänvisad till att använda ånga som drivkraft.

Så här såg alltså stadens nya elverk ut när det var färdigt och det står lika vackert i dag 123 år gammalt och det är inga speciella stora ändringar som man har gjort på byggnaden. Till höger om elverken ser vi Stadens äldsta bevarade trähus som står på sin ursprungliga plats, Brännerigården som har klarar sig ifrån stadens bränder. Den 24 mars 1879 är ett viktigt datum för elkraften i Borås, då flammade för första gången det elektriska ljuset upp och upphovmannen till detta var ingenjören Hakon Brunius även kallad ”Sveriges Förste Elektriker” och det är även samme man som Borås har att tacka för sin första telefonanläggning Sedan år 1907 tillkom en utbyggnad av elverket av Herman Göransson, man valde att bygga ut elverket utmed Västerlånggatan.

Foto Glenn Murberg 20150612

Så här såg byggnaden ut år 2015 lika vacker som när den byggdes. Redan 14 dagar efter det verket hade startat, var man på gång med ett nytt tänkande, ett förslag om ett utvidga verket. Behovet av elkraft blev bara större och större, framför allt med gatbelysning. Man behövde mera el till bland annat Tekniska Elementarskolan och den nya bangården vid Borås nedre järnvägen Borås – Göteborg som hade blivit färdig. Ett förlag kom då om att skaffa ett ackumulatorbatteri som var avsett att gå i samdrift med generatorerna. Så detta var lite om när elen kom till Borås, tänk innan elen inte fanns det var ju ett stor genombrott och vi som lever i dag kan ju inte tänka oss att leva utan el utan vi är allt för beroende av det och det märken man först om det skulle bli ett strömavbrott så känner vid oss handikappade med en gång.

PDF-fil