Södra Strandgatan

Södra Strandgatan
I kvarteret Perseus vid Södra Strandgatan fanns före år 1913 en äldre bebyggelse som bestod av flera byggnadsdelar som var uppförda av både sten och trä. En arkitekt vid namn Albin Lönnqvist fick i uppdrag att bygga mer respektabla hus och det resulterade i de stenhus som idag står så vackert utmed Södra Strandgatan. Bilden kan nog vara fotograferad runt 1930-talet.

Foto Glenn Murberg 20150801

Här är en bild som jag fotograferade år 2015 och man ser hur vackra husen är fortfarande idag och lika så den 117 år gamla teaterbron, som är tillverkad av Borås Mekaniska Verkstad. I dag har Strandgatan blir en liknande torgyta med namnet Sandwalls plats. Södra strandgatan breddades efter 1827-års stadsbrand och strandkanten utmed Viskan blev stensatta. Bebyggelsen runt platsen den har genomgått stora förändringar sedan 1827, Strandgatan hade ursprungligen lite udda blandning av hus.

Foto Glenn Murberg 20150801

En bild från 2015 och man ser vad vackert det är når hela fasaden speglar sig i Viskan, lite synd med alla dessa markiser som sitter utmed husväggarna men man ser hur välbehållen byggnaden är. Österlånggatan har alltid varit stadens huvudgata och de handelsgårdar som låg utmed gatan hade sina huvudbyggnader mot Österlånggatan. Men de hus som låg på höger sida på den gamla bilden i kvarteren Pollux, Pyramys och Pygmalion hade sina uthus och stall mor Södra Strandgatan som därmed fick en mycket enkel bebyggelse utmed sin östra sida. I samband att Borås växte hastigt blev trycket på kvarteren i innerstaden allt hårdare och det resulterade i en långsam förändringsprocess starade runt Sandwalls plast på 1910-talet. I kvarteret Perseus byggdes tre mindre byggnader samman år 1914 och de kombinerade trä och stenhuset fick nya fasader som putsades.

Foto Glenn Murberg 20150801

En bild på byggnaden i kvarteret Pluto fotograferad 2015. År 1925 inleddes ett unikt projekt med att höja huvudbyggnaden på den gamla handelsgården i kvarteret Pluto för att skapa ytterligare två våningar till i huset och det blev även stora och påkostade lägenheter. Borås stora byggnadsmästare hette på denna tid Oscar Ohlson som var ansvarig för bygget och för ritningarna stod den kände Boråsarkitekten Lars Kellman och de två omfattande byggnaderna höjde tillsammans intrycket av platsen vid Södra Strandgatan. Denna handelsgård bodde doktor Charles med sin dotter Ada Damm som blev en känd Boråsprofil.

PDF-fil