Just Färgeri

Vid Getängsvägen byggde man E.W Just Färgeri intill Viskan som numera är avskuren och igenfylld. Just Färgeri grundades av österrikaren Wilhelm Just år 1898, antalet anställda varierade till en början mellan 15 – 18 personer. Att driva ett färgeri krävde mängder med vatten och att man lade sina färgerier vid Viskan var alldeles perfekt. På våren blev det ofta problem när allt smältvatten skulle rinna i Viskans åfåra, då hände det att gårdsplanen svämmades över. År 1915 så tog Ernst Walter Just över verksamheten och på 1940-talet så hade man cirka 150 anställda.
Företaget utförde till en början huvudsakligen färgning av ull samt bomullsgarner. Wilhelm Just dog år 1915 och då fick sonen ta över företaget och som senare expanderade kraftig under hand ledning. År 1935 sysselsatte företaget 60 personer och antal anställda bara ökade. År 1947 ombildades företaget till aktiebolag och året efter övertogs ledningen av direktör Ernst Just som var tredje generationen Just i företagsledningen. Vid denna tidpunkt inriktades verksamheten på förädling av textil genom färgning, appretering samt beredning av silke, bomull, ylle, garn och vävnader. I företaget fanns även ett tryckeri, E. W Just AB gick i konkurs år 1977 och året efter köptes företaget upp och ingick sedan som ett företag inom Johnsonkoncernen under namnet Just Textilförädling. Verksamheten lades ner i slutet av 1980-talet och i dag fungerar byggnaden som ett industrihotell.
Den äldsta byggnaden byggdes 1898 och är fortfarande bevarad, den fungerade ursprungligen som ångpannebyggnad med en tillhörande skorsten. Byggnaden består av ett fd ställverk i två våningar. Denna del byggdes om till kontor 1986 och även fasaden ut mot Getängsvägen kläddes om med plåt. Man byggde ut anläggningen i omgångar bland annat år 1920, 1942, 1954, 1956, 1960 och 1962 och 1982. Totalt bestod företaget av 10 olika utbyggnader. Tyvärr så ser man inte att det är en gammal byggnad ifrån Getängsvägen eftersom den är klädd med plåt men på själva innergården så dominerar det röda teglet.

PDF-fil