Kvarteret Verkmästaren med Norrby spinneri och wäfveri

Bilden är ifrån år 1885 över det blivande kvarteret Verkmästaren och visar anläggningen för Norrby Spinneri- och väfveri. Den äldsta byggnaden är ifrån 1876 och sedan byggde man ut år 1882 och tillbyggnaden innehöll ett mindre väveri med 108 vävstolar.
År 1876 närmaste bestämt den 6 september gjordes första dagsverket med byggandet av anläggningen Norrby Spinneri Aktiebolag. Man pålade marken och grävde grunden och den 17 november 1877 var ångmaskinen i full gång och i november släpptes den första bomullen i rensmaskinen. Men det tog cirka 5 månader innan spinningen kom igång för fullt och det hände först i maj år 1878 och detta år innebar en stor förlust för företaget och ägaren Anders Anderson från Fritsla sade att fabriken inte har lämnat något förtjänst ännu. År 1882 uppförde man ytterligare en stor fabriksbyggnad av en kostnad på 8000 kr, som var en stor investering på denna tid.
År 1919 köpte Borås Wäfveri (BWAB) företaget som då bytte namn till Norrby Nya AB. Man gjorde flera om- och tillbyggnader fram till år 1934 och det ursprungliga spinneriet utökades med ett väveri med ett så kallad sågtandstak och sedan byggdes den stora ångcentralen och denna försåg BWAB´s anläggningar i sitt närområde med kraft. Själva ångcentralen var en väldig stor byggnad med sin imponerande volym och sina stora fasader. Själva avdelningen Norrby som man kallade anläggningen för lades ner år 1971 och sedan revs alla fabriksbyggnader efter ca 10 år som då hade förfallit ganska mycket. Jag har inget större minne av dessa fabriksbyggnader och finns det någon av mina läsare som har bilder på hur byggnaderna såg ut innan man rev dessa eller bilder på själva rivningen så får du gärna höra av dig via mail.
I dag så står fortfarande tomten tom där den stora ångcentralen en gång stod, det finns lite kallmurade murar kvar och även muren efter Magasinsgatan. Jag efterlyser ännu en gång efter att kunna få låna BWAB´s personaltidning Bomull har du dessa liggandes så hör av dig.

PDF-fil