Bröderna Wennerlunds syfabrik

År 1917 grundade bröderna Nils och Harry Wennerlund en syfabrik under Bröderna Wennerlund, bilden är fotograferad någon gång på 1940-talet. Tillverkningen bestod till en början av arbetskläder, skjortor och damkonfektion. År 1928 uppfördes fabriksbyggnaden vid Bryggaregatan där ett 60-tal anställda var sysselsatta. Under 1940- och 1950-talet var Bröderna Wennerlund ett av Sveriges största företag för grossistpostorder och man hade tidvis upp till 400 anställda varav merparten var hemarbete. Man sålde företaget år 1968 till Textilkompaniet i Tranemo som rev det vidare fram till nedläggningen år 1972. Fastigheten köptes upp av Algot Johanssons AB som hade avsikt att utöka den egna verksamheten inom kvarteret men dessa planer förverkligades aldrig utan fastigheten såldes vidare till Cellbes Postorder.

Foto Glenn Murberg 20150926

Så här såg byggnaden ut år 2015 när jag var ute och dokumenterade de gamla byggnader som finns kvar i Borås. Alltså år 1928 byggde man fastigheten efter ritningar av Albin Lönnqvist, det var en betongkonstruktion som kläddes in med rött tegel. Byggnaden är 4 ½ våning hög och avslutas med ett tegelklätt sadeltak. Ursprungligen utnyttjades fastigheten på följande sätt: källaren fungerade som garage och bottenvåningen fanns kontor och expeditionslokaler utmed Bryggaregatan samt lager och mottagning av sömnad i vinkeldelen mot Lidaholmsgatan. Intill inkörsporten från Bryggaregatan fanns en portvaktbostad. Andra och tredje våningarna användes i sin helhet som lager. På fjärde våningen fanns en syverkstad, kontorsutrymmen samt ett lager. Vinden var ursprungligen oinredd men man började använda den först efter år 1944 då huvudtrappan förlängdes upp till vinden. Byggnaden har genomgått få förändringar sedan den uppfördes. Den stora hissen som är belägen i vinkeln mot gården höjdes år 1949 för att kunna betjäna vinden och år 1963 höjdes även den mindre hissen i kontorsdelen mot Bryggaregatan. Tyvärr så är alla ursprungliga fönster utbytta och troligtvis gjordes detta under 1960-talet.
Byggnaden har till stora delar kvar sin ursprungliga karaktär och den är i princip oförändrad sedan byggnadstiden. Den är en av Borås bäst bevarade konfektionsfabriker från 1920-talet. Huvudentréns portal är en av den mest påkostade i Borås och den är väl värd att bevaras.

Här ser vi den påkostade portalen och även valvet in till innergården. Portalen är väldigt vacker och det bör man bevara, som jag har sagt tidigare så kunde dom bygga vackra saker förr i tiden då var utseendet på en industrifastighet viktig och det verkar som det inte är lika viktigt i dag.

PDF-fil