Sigge Williamssons ylleindustri AB

Sigge Williamssons Ylleindustri AB
Ligger i hörnet av Bryggaregatan och Källegatan vägg i vägg med Borås Mekaniska Gummiväveri som jag skrev i mitt förra blogginlägg. Byggnaden uppfördes år 1916 för Sigge Williamssons Ylleindustri AB som vid den här tiden var ett av Borås största trikåföretag. Företaget grundades år 1887, verksamheten bedrevs till största delen med hemarbeten medan konfektioneringen skedde i fabrikslokalen. År 1912 hade företaget 1200 anställda som tillverkade finare yllevaror med strumpor och vantar som sin specialitet.
Företaget köptes upp av Sveriges Förenade Trikåfabriker år 1921 och fabriksbyggnaden som låg i kvarteret Serapis och kallades ett tag för avdelning W. Konfektionsbolaget A D Larsson övertog fastigheten år 1930, företaget som hade grundats år 1910 tillverkade skjortor, pyjamas, byxor och sportkläder. År 1937 hade företaget cirka 300 anställda vid fabriken i Borps samt vid filialer ibland annat Kinnarumma och A D Larsson & CO lade ner sin verksamhet år 1969. Fastigheten har därefter utnyttjats som industrihotell och kallas i dag för Serapishuset.

Foto Glenn Murberg 20150801

Så här ser byggnaden ut när jag fotograferade den år 2015. Byggnaden uppfördes med röda tegelfasader av arkitekt Herman Göransson. Bottenvåningen fungerade i huvudsak som lagerlokal men mot Bryggaregatan fanns också ett kontor samt ett pannrum mot gården. På andra våningen fanns en stor sal för stickmaskiner och delen mot Bryggaregatan ett rum för appretur och en mindre verkstad. På tredje våningen dominerades av en sal för rundstolar och det fanns även ett förråd samt ett lunchrum mot Bryggaregatan. På fjärde våningen fanns en sal för symaskiner samt tillskärning och ett rum för förestånderskan.
År 1939 så byggde man på ytterligare en våning på byggnaden etter ritningar av Hugo Häggström. Den nya våningen är indragen och har plåtklädda fasader och även en ny hiss tillkom vid detta tillfälle. Hissen placerade i anslutning till ett befintligt trapphus mot bakgården och man kan utläsa denna tillbyggnad ganska så tydligt i fasaden. Ursprungligen fanns endast en stor inkörsport som är dagens huvudentré mot Bryggaregatan, den mindre inkörsporten tillkom vid en ombyggnad år 1946 och även år 1964 när den tidigare öppna gården byggdes över med 1 våning och denna del utnyttjades ursprungligen som garage men efter år 1970 användes det till tryckeri.

PDF-fil