Ålgården

Foto Glenn Murberg 20141206
Byggnaden uppfördes år 1853 som en kvarn och hade ursprungligen en fasad av gråsten. Den innehåll ett maskineri av järn för tre stycken sammalningsstenar samt en sigt och en grynkvarn. Byggnaden byggdes om kraftig i början av 1920-talet då den fick dagens utseende.

Så här såg kvarnen ut på 1890-talet och jag tycker att den var vackrare som den var från början. Vid ombyggnaden som fick byggnaden ett antal höga fönster. Byggnaden har ett valmat sadeltak med täckning av svartplåt. Byggnaden är in princip oförändrad sedan ombyggnaden på 1920-talet. Byggnaden är nog Borås äldsta med industriell bakgrund och denna måste vi vara rädda om och bevara.

Foto Glenn Murberg 20141206

Denna byggnad uppfördes år 1918 som sekundärstation men kallas också för transformatorkiosk. Vem som är arkitekten är okänt men man tror att det är Herman Göransson som stod för ritningarna. Från början var byggnaden närmast rektangulär och bestod interiört av en öppen hall i två våningars höjd. Fasaden består av tidtypisk röd tegelfasad med detaljrik och dekorativ mönstermurning. Det brutna sadeltaket är täckt med taktegel. En första ombyggnad gjorde år 1925 då nya portar togs upp i den västra fasaden, dessa är i dag igenmurade. Den lilla låga byggnaden tillkom år 1945 efter ritningar av P. Markert. Denna byggnad är också värt att spara på till eftervärlden.

Den vita byggnaden som ligger mellan det rödmålade huset och kvarnen uppfördes år 1923 som filteranläggning. Takformen är av sadeltakstyp och det täcks av svart plåt, stilmässigt kan byggnaden hänföras till ett lätt klassicerande ideal med bland annat betonade hörn i slät puts och byggnaden står i princip helt oförändrad sedan den uppfördes. Den röda byggnaden fungerade som vaktmästarbostad.
Det är ett vackert område att ströva runt i och vi får hoppas att det får vara kvar så långe som möjligt och det härliga lilla vattenfallet som man hör hur vattnet porlar i.

PDF-fil