Borås Band- och Hängselfabrik

Det var det norska företaget A/S Christiania Baand & Lidsefabriken som grundade år 1898 företaget Borås Band & Hängselfabrik. Fabriksanläggningen byggdes efter ritningar av arkitekt Lars Kellman och den omfattade efter flera utbyggnader, ett väveri samt ett färgeri- och appreturverk. När unionen mellan Sverige och Norge upplöstes omvandlades företaget till ett eget bolag. Bilden på fabriken är fotograferad år 1898.
Verksamheten var inriktad på tillverkning av bomulls-, ylle- och gummiband, strump- och armhållare. Man hade även eget färgeri- och appreturverk och även lite lönfärgningsverksamhet och försäljning av konstsilke förekom. Omkring år 1935 sysselsatte man 140 anställda vid 200 arbetsmaskiner sedan vid år 1944 hade antalet anställda ökar till 200 personer och produktionen avvecklades år 1967 då Kumla Bandindustri köpte företaget och lade ner verksamheten i Borås.
Byggnaderna är många och man har byggt ut lite eftersom. Ursprungsbyggnaden är uppförd år 1898 3 ½ våning efter Lars Kellman och fasadmaterialet består av tegel. Man använde byggnadens alla tre våningsplanen som väv- och maskinsalar medan vinden användes som sysal. En av förändringar som gjorts i denna byggnad kom 1984 då en tvåvånings entré/trapphus tillbyggdes på den östra fasaden. Man hade ju ett eget färgeri och det var byggd i tegel år1898 i 1 våning utan vind. I den norra delen fanns ursprungligen ett torkrum och en mindre kontorsdel i trä. Den tredje byggnaden är också uppförd år 1898 och fungerade ursprungligen som ångmaskinhus. I samband med att ett transformatorhus tillbyggdes år 1942 ersattes troligtvis stora delar av den ursprungliga byggnaden.
Den fjärde byggnaden är en kontors- och lagerbyggnad som uppfördes år 1914, byggnaden har 2 ½ våning och är uppförd i mörkt brunrött tegel. År 1916 så utökade man bygganden efter ritningar av Lars Kellman. Byggnaden utnyttjades ursprungligen som lager i botternvåningen, den andra våningen användes som kontor i den sydöstra delen och i övrigt som lager. På tredje våning fanns lager samt en arkivdel som i sin helhet var gjuten i betong. Byggnaden har drag av jugend och ett uttryck som kännetecknar många av Lars Kellmans kontor- och lagerbyggnad från den tiden efter sekelskiftet. Stor omsorg har lagts vid gavlarna och speciellt den mot sydost som ursprungligen fungerade som en representativ del för hela anläggningen. Denna gavel var det första en besökare såg när den kom till fabriken.

John Troye var disponent och senare verkställande direktör vid Borås Band & Hängselfabrik. Han bodde i den gamla huvudbyggnaden vid landeriet Armbåga som låg på en liten höjd omedelbart sydväst om anläggningen. På bilden som är fotograferad år 1906 har hela familjen samlats på trappan till den öppna verandan.
Tyvärr har jag inga bilder på hur det ser ut i dag utan jag får ta en dag nu i höst och fotografera denna anläggning och likaså många andra gamla byggnader.

PDF-fil