Wiskadals Fabriker

I södra delen av kvarter Grävlingen närmare bestämt Skaraborgsvägen 21 uppfördes denna fabriksbyggnad i tegel år 1919 efter ritningar av den kände Boråsarkitekten Lars Kellman och det var företaget AB Abies som hade beställt att huset skulle byggas. Företagets verksamhet kom aldrig igång och fastigheten fick andra hyresgäster istället. Fabriken ägdes redan från år 1919 av Linne-industriaktierbolaget ett företag som hade specialiserat sig på tillverkning av skjortor och arbetskläder. AB Wiskadals fabrik övertog ägarskapet år 1933 och företaget hade grundats år 1926 av Erik Algot Claesson och Ferdinand Gustafsson. Wiskadals verksamhet var omfattande men i mitten av 1930-talet var AB Wiskadal ett av landets största postorderföretag. Under företagets nyttjandetid från 1930-talet fram till 1960-talet har delar av byggnaden hyrts ut till andra hyresgäster. Från 1960-talets slut och fram till den genomgripande ombyggnad som gjordes 1988 har en mängd olika verksamheter med diverse inriktningar funnits i byggnaden och i dag används byggnaden som ett industrihotell.

Glenn Murberg 20150926

Så här såg fabriksbyggnaden ut när jag var på en fotorunda i Borås 2015 och det är fortfarande en vacker industribyggnad. Urpsrungligen bestod byggnaden av en relativt smal byggnadskropp, det var en stilmässigt utpräglad industribyggnad som uppfördes av byggmästare Oscar Ohlson år 1919. Byggnaden har en betongkonstruktion i 4 våningar med tegelklädd fasad.Stilmässigt kan influenser spåras från amerikanska fabriksbyggnadsideal och AB Industribyråns fabriksbyggnader som vid tiden från 1915 och fram till 1930-talet var stilbildade i Sverige. Under den inledande perioden användes byggnaden på följande sätt: I källaren fanns in- och uppackning, lager samt garage. Bottenvåningen innehöll kontor, provrum och fakturering i den södra delen samt mottagning, syningsrum, skärrum och väntrum i den norra delen. Andra våning fungerade i sin helhet som lager medan tredjevåningen förutom lager även innehöll appretur, pressrum, torkrum, ruggrum samt matsal i den norra delen. Fjärde våning innehöll lager.
Byggnaden har vi minst fyra tillfällen genomgått omfattande om- och tillbyggnader. År 1941 uppfördes den första tillbyggnaden och sedan år 1963 blev det en tillbyggnad till. När man byggde till år 1941 kunde byggnaden få 7 våningar utan att bli höge utan man gjorde längre våningshöjder istället.

PDF-fil